Назад

Цветан Симеонов, председател на БТПП, пред ПИК: Бизнесът се надява да няма нови избори скоро


 • Цветан Симеонов, председател на БТПП, пред ПИК: Бизнесът се надява да няма нови избори скоро


   

  08:50 | 26.05.2013
   
  Автор: Лили Бончева
   
  Цветан Симеонов е председател на Управителния съвет на най-голямата бизнес организация у нас - Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Той е роден на 2 март 1955 г.
  Той има юридическо образование – магистър по право е от Софийския университет (СУ) „Св. Климент Охридски” (1975-1980). Има две следдипломни квалификации – по гражданско право (от СУ) и по трудово право и социални отношения (от международния център на Международната организация на труда в Торино). В периода 1980-1981 г. е стажант-юрист в Софийския районен съд. 
  След това през годините кариерата му се развива в структурите на БТПП, където заема различни ръководни длъжности.
  Женен е, с едно дете. Владее английски, руски и испански език. 
   
  ПИК зададе на г-н Симеонов поредица от въпроси, свързани с актуалната политическа и икономическа обстановка и влиянието й върху бизнеса у нас.
   
  - Г-н Симеонов, как се отразява политическата обстановка в страната на икономиката? 
  - Икономиката си функционира, защото въпреки сложността на политическата обстановка, все пак развитието е напълно в рамките на Конституцията. Фирмите нямат сериозни притеснения, още повече, че България е член на Европейския съюз (ЕС) и отдавна призната за работеща пазарна икономика.
  Даже в известна степен бизнесът като че ли не е толкова притесняван от администрацията в тази обстановка и това е добрата страна на липсата на изявена лидираща партия. Администрацията и политиците са по-внимателни в предприемането на едни или други стъпки и в повечето случаи си дават сметка за ефекта от техните действия в обществото.
  Не бива да се лъжем обаче, че напрежението и неодобрението в гражданското общество от действията на политиците в миналия период са удовлетворени. Важно е политиците, които сега са в Народното събрание, да не забравят, че са там само с гласовете на 27% от избирателите. Затова трябва да държат сметка във всичките си действия за това как останалата преобладаваща част от българското общество ще погледне на мерките, които предлагат и ще реализират.
   
  - Считате ли, че е необходимо доходите да бъдат увеличени и с колко?
  - БТПП винаги е била за увеличаване на доходите, защото един добре платен служител и работник дава много по-добри резултати, с много по-голяма грижа се отнася към интересите на институцията или фирмата, за която работи. Но всяко незаслужено увеличение засилва нездравите очаквания в обществото, където се извършва. Да, трябва да се грижим за най-уязвимите части на обществото, но не бива това да става по начин, който води до загуба на интереса към принос за обществото.
  Трябва да се изготвят и прилагат програми за младите, за да им бъде даден първи шанс в живота, както и за най-уязвимата част от пенсионерите, които не притежават имоти или други активи, с които да си осигурят нормално съществуване.
   
  - Кои са най-добрият и най-лошият сценарий за развитие на политическата ситуация от гледна точка на бизнеса?
  - Трудно е да се каже. Както се вижда от дейността на служебното правителство, направи се доста обективен преглед на състоянието на секторите от българската икономика, които са в най-тежко състояние; бяха извадени на дневен ред доста откровено и обективно недостатъците в развитието и на енергийната система и очакваме скоро това де се случи и в системата на здравеопазването. Очевидно е, че когато обществото е добре информирано за недостатъците и изкривяванията в различните области, то ще може да предложи, да одобри и подкрепи верни решения, които ще доведат до по-добри резултати.
  Ясно е, че при неуспех в опитите за формиране на правителство и евентуална необходимост от нови избори в такива кратки срокове ще се наложат по-големи разходи за обществото и съответно – ще има по-малко средства за по-полезни за икономиката дейности. Но все пак, това е демокрацията, нищо противоконституционно няма и при такъв вариант.
  При евентуални нови избори, очакванията са интересът да бъде по-голям към партии и политически сили, които не само са написали програми с обещания, а и са подкрепили изпълнението им с начини за реализиране.
   
  - Над 30% от икономиката в страната е сива. Какви мерки трябва да се предприемат за изсветляването й?
  - Ние продължаваме борбата със сивия сектор, но в никакъв случай мерки като рязко увеличаване на работните заплати, увеличаване на минималните осигурителни прагове или увеличаване на данъците под каквато и да е форма няма да допринесат за неговото намаляване до приемливи за обществото размери.
  БТПП продължава работата си по сериозен проект за изсветляване на икономиката, що се касае до трудовите и осигурителните отношения с много сериозен акцент върху използването на интернет-базирани средства за обучение както на работниците, така и на работодателите за правилата, на които те трябва да подчиняват своята дейност.
   
  - Какво правителство е нужно на България?
  - Очевидно е от разпределението на силите в парламента, че възможното решение е експертен кабинет и ние много се надяваме, че така, както приемаме г-н Орешарски за експерт във финансовата сфера, той ще съумее да направи правителство без политически фигури в него, за да бъдат изложени те по-силно на натиска да проявят своята експертиза, знания, умения за подобряване на представянето на България като икономика и въобще като страна.
   
  - От какво имат нужда фирмите у нас най-вече (в краткосрочен и дългосрочен аспект)?
  - За фирмите е важна спокойната икономическа среда, важно е да се запази валутният борд, да не се увеличават данъците. Освен това трябва да се предприемат сериозни стъпки за реализиране на електронното правителство. Трябва да се въведе електронно обявяване и кандидатстване за обществените поръчки. Няма обществена поръчка, която да не може да се качи в интернет. Класирането на кандидатите даже може да се прави от компютър и да бъдат публикувани техните предложения, за да има яснота в обществото, включително за това дали има нарушения на администрацията.
   
  Каква е прогнозата Ви - ще има ли нови избори? 
  - Много се надяваме да няма нови избори в скоро време. Много се надяваме да бъде написана и представена на обществото стройна и необемна програма за задачите на правителството, за да са спокойни самите политически сили и самото общество и час по-скоро да започне работата за актуализиране на бюджета.
   

  Линк

Назад