Назад

Все още не виждаме стройна програма на Орешарски


 • Все още не виждаме стройна програма на Орешарски


   

  13:50 | 25.05.2013
   
   
  Автор: Лиляна Бончева
   
  Преди дни номинираният за премиер от "Коалиция за България" Пламен Орешарски представи набор от икономически мерки, които оглавяваното от него правителство ще приложи в първите дни от управлението си. Те добиха общественост под името "План Орешарски".
   
  Какво мисли бизнесът за предложените мерки? ПИК потърси за мнение по този и други въпроси от дневния ред на обществото Цветан Симеонов (на снимката) - председател на най-голямата работодателска организация у нас - Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  Според него независимо, че все още Пламен Орешарски не е представил стройна програма, в изявленията му се разчитат редица позитивни елементи. Бизнесът намира за удовлетворително това, че той вече заяви, че няма да се посяга на валутния борд, че няма да се увеличава данъчното бреме, че по възможност няма да се увеличава държавният дълг, и че ако се увеличава разумно държавният дълг, средствата ще се използват за своевременно изплащане на задълженията на държавата към фирмите, а не за увеличаване на заплати, помощи и други направления, които нямат пряк икономически ефект, а само косвен и то не много сигурен.
   
  "Удовлетворително е и това, че г-н Орешарски, познавайки добре системата гледа по-реално на капацитета на данъчната администрация. След объркването, което настъпи с реализирането на иначе добрата идея за плащане на няколко задължения на фирмите с едни документ и след показаната неспособност и невъзможност на администрацията да я осъществи, той е склонен да възстанови стария начин, което обаче ще бъде стъпка назад. Ще е по-добре, ако администрацията бъде накарана да си свърши както трябва работата, а не отново да се връща тежестта върху българските фирми", коментира Симеонов.
  БТПП счита, че е позитивно намерението да се въздържим от диференциране на ставките по ДДС и да се концентрираме върху спазването на сроковете за възстановяване на ДДС.
   
  "Чувстваме, че има елемент на притеснение у г-н Орешарски относно истинските резултати от въвеждането на прогресивна скала за облагане на доходите на физическите лица, която неизбежно ще се отрази на събираемостта, а това е нежелателно в момент, в който и без това се нуждаем от по-сериозни приходи в бюджета", обясни още Цветанов, визирайки полемиката около действащия в момента плосък данък.
   
  Очаквайте пълния текст на интервюто на ПИК с Цветан Симеонов утре (26 май)!
   

  Линк

Назад