Назад

Ако минималната заплата стане 1000 лева...


 • Ако минималната заплата стане 1000 лева...


   

  Какво ще се случи, ако минималната заплата стане 1000 лева, както настояват от “Атака”, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов по време на конференция относно пазара на труда. 
   
  Ако се достигне до тази сума на минималното възнаграждение, ще започне съкращаване на най-нискоквалифицираните.
   
  Другият фактор, който не бива да се пренебрегва, е, че ще се намали броят на лицата, които се наемат по програми за заетост. В момента те получават около 400 лева заплата. Ако минималната заплата стане 1000 лева, вместо да се наемат двама души за по 450 лева, ще се наема един, обясни Симеонов.
   
  Увеличаването на минималното възнаграждение до такива размери, неминуемо ще “захрани” сивия сектор, добави председателят на БТПП. Работодателите ще увеличат практиката на даване на пари на ръка и избягване на осигуровките.
   
  Кого удари безработицата и защо?
   
  Симеонов изтъкна, че от 2008 г. до 2013 г. безработицата се е увеличила два пъти. За да се намали нивото ѝ с 1%, е необходимо икономиката да порасне с 3%, каза Драгомир Белчев от Института за икономическа политика (ИИП). Според прогнозата на финансовото министерство тази година ръстът на БВП ще бъде 1%.
   
  Най-много от загубените работни места са в строителството, преработвателната промишленост и селското стопанство.
   
  Най-засегнати от безработицата са хората с основно и по-ниско образование - 30% от тези, които са извън пазара на труда. 6,8% от нямащите работа са трайно безработни - над 1 година.
   
  Според директора на ИИП Ясен Георгиев икономическата криза не е основният виновник за безработицата. Тя просто е била катализатор на процеси и тенденции, които така или иначе съществуват на пазара на труда, като разликата между търсенето и предлагането например.

  Линк

Назад