Назад

Бързото сформиране на правителство ще ориентира инвеститорите


 • Бързото сформиране на правителство ще ориентира инвеститорите


   

  Никакво съмнение няма, че колкото по-скоро се формира  правителство,толкова по-скоро ще има по-добра ориентация за всички инвеститори – и български, и чуждестранни за това какво може да се очаква от следващите стъпки на правителството след изборите. Това заяви пред Econ.bg председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

  На въпрос трябва ли да се премахне данъкът върху лихвите по депозитите, Симеонов заяви, че лихвите върху депозитите не са най-важният елемент, макар, че той би допринесъл за изкачване на България по-високо в международните класации за среда за правене на бизнес.

  Според него по-важно и по-голямо въздействие като стимул за инвестиране в България би било електронното правителство и невлошаването на данъчната система на България, както и запазването на преразпределителната роля на бюджета поне на сегашното равнище и запазването на нивото на държавния дълг така, че България да остане сред лидерите в ЕС по нисък държавен дълг.

  Относно субсидиите за партиите, Симеонов е категоричен, че би могло партиите да получават по-малки субсидии и същевременно законодателството, включително това за държавните субсидии, да даде по-добра възможност на нововъзникнали партии, които при сегашната нормативна уредба практически много трудно могат да се появят на политическата сцена. Фаворизирани в този смисъл са по-старите традиционни партии, смята председателят на БТПП.

  Относно предложенията, дадени от “Атака” по отношение на високата минимална работна заплата, трябва да са ясни последствията от това нещо. “Такъв рязък скок би означавал при всички случаи рязък скок на поне две неща – на официалните данни за безработицата и на сивия сектор в наемането на работа и в социалното осигуряване”, допълва Симеонов.

  Най-неотложните икономически мерки, които трябва да бъдат разгледани в момента, според него са запазването на данъците, преразпределителната роля на държавата и запазването на държавния дълг на ниски равнища. Също така окончателното въвеждане на електронно правителство и по-сериозна борба с корупцията, което означава  всички контролни органи в страната да изпълняват своите функции много по-активно.

  Добре би се отразил един по-широк граждански контрол върху монополите, което без съмнение, ще засили конкурентоспособността на всички български фирми и ще намали тежестта върху изрядните платци за сметка на онези, които не плащат своите задължения”, допълни Симеонов.


  Линк

Назад