Назад

Балканите - лидери в света на виното?


 • Балканите - лидери в света на виното?


   

  Повече от 50 години Институтът Masters of Wine в Лондон ("Господари на виното" в буквален превод) преподава изтънченото изкуство на виното и промотира винената наука и бизнес. От самото си начало през 1955 година, Институтът е успял да обедини в себе си членове от 23 страни.
   
  Откъде произхожда Masters of Wine? От компанията Vintner's – една от 12-те небезизвестни британски компании Livery, първата от които е основана през далечната 1363 година, както и от търговската асоциация Wine and Spirit.
   
  Малко след Втората световна война, двете организации осъзнават необходимостта от подобряването на винения стандарт, както и от образованието, свързано с гроздовия еликсир.
   
  Благодарение на Института, днес най-талантливите и образовани винени специалисти са сертифицирани и тяхната дума тежи повече от всичко!
   
  Ако някой от членовете на този своеобразен винен комитет не одобри дадено вино, това буквално ще се отрази пагубно на марката. И обратното!
   
  Може би ще ви бъде интересно да научите, че най-високо оцененото от Института вино на територията на Балканите е македонско? То принадлежи на винарната Tikves, от серията Vranec. Oценено е с 94 точки – един наистина висок резултат.
   
  Споменавайки Балканите, трябва да ви припомним, че събитието Balkans International Wine Competition приближава.
   
  От 16 до 19 май решилите да се включат във винения маратон ще имат честта да опитат селектирани вина от съседките ни Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Хърватия, и разбира се – различни сортове вино от страхотни български изби.
   
  Жури на самия конкурс ще бъдат именно и членове ("мастъри") на най-уважавания и, всъщност, единствен по рода си, лондонски институт, както и други, респектирани на международно ниво, имена в този бранш.
   
  Каква е целта на този форум? Освен дегустацията и хедонистичната наслада, която виното носи със себе си, основната идея на BIWC е да заздрави връзката между балканските страни.
   
  Главна роля тук може да изиграе именно виното – израз на разбирателство, приятелски отношения и дори любов. Всеизвестен факт е, че Балканите са петата винена сила в света, след Италия, Франция, Испания и САЩ. Какво би ни попречило да станем първи?
   
  По време на форума специално внимание ще се обърне на т.нар. "винен туризъм", или посещението на многобройните изби, разпръснати из цяла България, както от чуждестранни, така и от родни туристи.
   
  Този туризъм може да се развие с няколко елементарни стъпки, като поставянето на табели, насочващи ви към най-близката изба, независимо от разположението ви. Така, дори на съвсем случаен принцип, всеки човек ще може да научи и вкуси нещо ново от необятната винена вселена.

   


  Линк

Назад