Назад

Борисов на аудиенция при принц Нарухито


 • Борисов на аудиенция при принц Нарухито


   
  ТОКИО - Престолонаследникът на Япония принц Нарухито ще приеме в резиденцията си българския премиер Бойко Борисов, който вчера пристигна на работна визита в Токио. Аудиенцията при Негово императорско височество коронования принц е предвидена за понеделник в двореца "Акасака".
  Четирима родни министри в Япония
  В българската делегация са включени министрите Николай Младенов, Трайчо Трайков, Вежди Рашидов и Мирослав Найденов, депутати и бизнесмени. Бойко Борисов ще има среща и със своя японски колега Наото Кан, с председателите на Горната и Долната камара на парламента Такео Нашиока и Такахиро Йокомичи, както и с шефа на 
  Японската федерация на икономическите организации "Кейданрен" Хиромаса Йонекура и ръководството на Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).
  Очаква се по време на визитата компанията "Тошиба" и токийската електрическа компания да получат подкрепата на японското правителство, за да построят в България една от най-големите слънчеви електроцентрали в света. 
  Тя ще е в Ямбол и ще бъде построена до март 2012 г. Цената ще надхвърли 100 млрд. йени, или около 1,2 млрд. долара. Като член на Евросъюза България трябва да увеличи възобновяемите си енергийни източници, за да намали емисиите на въглероден диоксид. Целта е до 2020 г. да осигуряваме 16 на сто от потреблението от възобновяеми източници спрямо сегашните 7%.
  На сумо финал
  В рамките на визитата си премиерът ще присъства и на финала на януарския турнир по сумо, на който ще връчи Купата на правителството на Република България. По време на приема в негова чест, даден от Японско-българската асоциация за приятелство в Токио, министър-председателят ще участва в традиционната чаена церемония, а в резиденцията на българския посланик Любомир Тодоров ще се състои ритуалното разбиване на буре със саке с дървени чукове. 
  Борисов вече е участвал в церемонията "хагами бираки" през септември 2009 г. в столицата.
  При кухия Буда
  В неделя премиерът ще разгледа забележителностите на град Камакура. Символът на града е "Великият Буда от Камакура". Бронзовата статуя е поставена в храма "Котокуин" през 1252 г. и е висока от 13,5 м. Тя е куха и може да се разгледа отвътре. Борисов, който притежава седми дан по карате (черен пояс), ще гледа демонстрация на това бойно изкуство, както и на ияйджуцу - бой със саби.
  За Токио през Сибир
  След малко повече от пет часа полет на път от София за Токио правителственият самолет "Еърбъс А319" кацна за презареждане на летище "Толмачево" в Новосибирск. Сибир посрещна премиера Бойко Борисов с температура от минус 30 градуса и леден режещ вятър, които обаче съвсем не са необичайни.
  Самолетът трябваше да презареди гориво, защото с едно зареждане може да измине около 6000 км, а разстоянието до японската столица е повече от 9000 км. 
  Летището "Толмачево" се намира на около 15 км от центъра на Новосибирск. 
  Първият полет, който аерогарата обслужва, е бил през 1957 г., когато самолет Ту-104 е прелетял от Москва до Новосибирск. Малко над 2 милиона пасажери преминават годишно през летището в сърцето на Сибирския федерален окръг.
  Целта на бизнеса - туризъм и екопродукти

  Освен наложилите се на японския пазар български продукти като киселото мляко и розовото масло България притежава потенциал и в хранително-вкусовата промишленост, която има сериозен дял в износа ни за Япония. 
  Туризмът също има възможности за развитие, като целта е адаптиране на нашите туристически пакети в съответствие с високите изисквания на японския пазар. Надеждата е да бъдат разширени участията в изложенията и панаирите, които организира Българската търговско-промишлена палата (БТПП) с акцент върху био- и екопродукцията.
  Това са част от целите, поставени от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който е начело на бизнес делегацията, придружаваща премиера Бойко Борисов в Япония. В нея влизат още председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Огнян Донев, ационерът във "Войс ком" ООД Мартин Батков, управителят на "Рудметал трейд" ООД Иван Кашукеев, президентът на "Геотехмин" ООД Цоло Вутов, управителят и собственик на "Зоров 97" ООД Димитър Зоров, собственикът на "Градус-1" ООД Иван Ангелов и др.

  Линк

Назад