Назад

Фандъкова пред румънския си колега: Бизнесът намали безработицата


 • Фандъкова пред румънския си колега: Бизнесът намали безработицата


   

  Все повече румънски фирми ще дойдат в София и ще участват в ежедневната работа за развитието на икономиката на общината, като изпълняват своите задължения.
   
  Това заяви кметът на Букурещ Сорин Опреску по време на Българо-румънски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  Опреску отбеляза, че е впечатлен от това, че кметът на Столична община Йорданка Фандъкова нарича нещата с истинските им имена.
   
  „Дошло е вече времето Букурещ и София да си сътрудничат добре и сега нещата стават много по-лесно и по-бързо. Кметът на София ме кани, аз я каня, отиваме, наричаме нещата със собствените им имена и се разбираме веднага".
   
  Йорданка Фандъкова се срещна с кмета на Букурещ проф. д-р Сорин Опреску. Срещата е закрита за медии и се провежда в официалната зала на общината.
   
  „Виждам желанието да се инвестира в нашите градове. Питат ме дали има български инвеститори в Букурещ - да, има и те си гледат добре работа, като дори подкрепят икономиката на Букурещ", посочи кметът на румънската столица.
   
  Сорин Опреску поздрави Столична община за успехите при усвояването на европейски средства.
   
  По думите на Опреску „дълги години Букурещ е смятан за развит град, но европейските фондове не намират своя дом там".
   
  „Да, Букурещ е столица, каквато е и София. Букурещ създава 25% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Румъния, но когато става въпрос за развитие, ние оставаме на заден план", подчерта кметът на Букурещ. Според него изключително важна е подкрепата на Европейския съюз на долната част на река Дунав. „И от единия, и от другия бряг имаме нужда от това развитие и от тази подкрепа", коментира Опреску.
   
  „Виждам как се развива София, как се развива България и това ми харесва. Нека, г-жо кмет на София, да дадем възможност на хората да се опознаят, да осъществяват обмен помежду си и да се срещат", призова кметът на Букурещ Сорин Опреску.
   
  Нови 20 трамвая, 50 тролея и 120 автобуси
  Приоритет на Столична община е създаването на модерен градски транспорт. През тази година общината ще закупи 20 нови трамвая, 50 тролейбуса и над 120 нови автобуса, като средствата за това са осигурени по ОП „Околна среда".
   
  „Актуална тема за Столична община е именно сигурността в града, като решението на потребителите се намира в инвестиции по отношение на уличното видеонаблюдение", отбеляза Йорданка Фандъкова на среща с румънския си колега.
   
  Румънци, елате у нас на почивка
  Софийският кмет покани румънските туристи у нас, като заяви, че през последните години София се е превърнала в една привлекателна туристическа дестинация, която предлага интересни културни маршрути.
   
  Йорданка Фандъкова подчерта, че в последните дни общината е направила още едно усилие да подпомогне бизнеса, като за трети път от последните години е предложила намаление на таксата за тротоарно право.
   
  „Отчетената безработица от 3,6% в София показва, че ние сме на прав път, като този нисък процент се дължи на самия бизнес", каза Йорданка Фандъкова. Тя приветства с „добре дошъл" кмета на Букурещ Сорин Опреску и отбеляза, че основната цел на посещението на румънската делегация у нас е именно създаването на условия за съвместни работни срещи между представителите на бизнеса на двете държави.
   
  Добри условия за бизнес
   
  „Бизнес връзките между Букурещ и София са били винаги здраво свързани, а градската управа и на двата града трябва да се стреми да подпомага бизнеса и да създава добри условия за правене на бизнес в условията на финансова криза", отбеляза кметът на Столична община и подчерта, че „най-важното за нея е да има работа за хората".
   
  По думите на кмета Йорданка Фандъкова, общините София и Букурещ трябва да се възползват от европейската солидарност и да привлекат инвестиции, които да бъдат насочени към и подобряване на живота на хората.
   
  Градоначалничката открои основните успехи на Столична община чрез усвояването на европейски пари, сред които е изграждането на втория лъч на метрото в София и продължаващото разширение.
   
  „През последните години София се превърна в строителна площадка, но аз си мисля, че това е за добро", коментира столичният кмет.
   
  В разговорите на днешната среща участваха зам.-кметовете на Столичната община Мария Бояджийска, Ирина Савина, Албена Атанасова, Любомир Христов, Тодор Чобанов. След официалната среща двамата кметове ще посетят І-а градска болница, Ларгото, метростанция Сердика и Центъра за управление на трафика на бул. „Тодор Александров".

  Линк

Назад