Назад

До края на годината София ще има обновен градски автопарк, обеща Фандъкова


 • До края на годината София ще има обновен градски автопарк, обеща Фандъкова


   

  Приоритет на Столична община е развитието на градския транспорт. Тази година ще бъдат закупени 20 нови трамвая, 50 тролейбуса и над 120 нови автобуса, като средствата за тях са осигурени по ОП „Околна среда”.
   
  Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Българо-румънски бизнес форум в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), в който взе участие и кметът на Букурещ Сорин Опреску, съобщи агенция „Фокус“.
   
  В хода на срещата си със своя колега от Румъния Фандъкова очерта основните приоритети на Столична община по отношение на развитието и сигурността на София.
   
  Тя уточни, че през последните три години, включително и тази година, над 2,5 млрд.лева евросредства и собствено финансиране са вложени за развитието на големите и по-малки проекти в града.
   
  „Актуална тема за Столична община е именно сигурността в града, като решението на потребителите се намира в инвестиции по отношение на уличното видеонаблюдение”, отбеляза тя. През 2013 г. общината ще инвестира над 1 млн. лева в системата за видеонаблюдение, с което ще се осигури по-добра превенция и ефективност при разкриването на престъпления. Акцентът ще бъде поставен върху изграждането на видеонаблюдение в натоварените градски пространства”, посочи столичният кмет.
   
  Фандъкова направи и коментар по повод безработицата на населението в столицата, която по последни данни е 3,6%. По нейни думи този процент е над три пъти по-нисък в сравнение с останалите нива в страната.
   
  Сред въпросите по време на съвместния форум бе засегната и темата за така нареченото "тротоарно право". тротоарното право представлява правото на дадено заведние, бизнес, фирма или компания да използва територията на тротоара, за да разшири част от бизнеса си (да постави маси например). За последните 3 години общината свали няколко пъти таксата.
   
  "На последното заседание на Консултативния съвет по туризъм е постигнато съгласие да се предложи на Столичния общински съвет да бъде намалена таксата за тротоарно право за трети път. Ако това намаление бъде прието от общинския съвет, ще сме намалили таксата повече от 50 процента за последните няколко години от кризата, защо имаме намаление - два пъти по 25%, а сега предложението е за 15%", похвали се Фандъкова.

  Линк

Назад