Назад

БТПП бе домакин на българо-китайски бизнес семинар


 • БТПП бе домакин на българо-китайски бизнес семинар


   

  Българска търговско-промишлена палата бе домакин на бизнес семинар, целящ да подобри бизнес взаимоотношенията между България и Китай. Събитието се проведе съвместно с Българо–китайската търговско промишлена камара (БКТПК).  Над 110 представители на бизнеса, браншовите организации и държавни ведомства взеха участие в срещата, съобщиха за NOVINITE.BG от БТПП.
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов отбеляза, че посещаемостта на събитието е сериозен индикатор за развитие на връзките между България и Китай. Виктор Азманов, председател на БКТПК, посочи, че търговските, правните и икономическите теми, които са включени в семинара, са от особено значение в посока развитие на отношенията между двете страни.    Стефан Кинов, главен секретар на БКТПК, представи дейността на Пекинския международен център за управление на марки – структура към Министерството на търговията на КНР. Функцията на центъра е да подпомага чуждестранни марки, които да бъдат представени на китайския пазар.
   
  Стефан Кинов отбеляза, че това е добра възможност за МСП, тъй като в момента в Китай се цели съживяване на  вътрешното потребление. Центърът предлага подкрепа на МСП чрез участия в изложения, търсене на потенциални партньори чрез всички елементи на маркетинговия микс. В програмата е заложено отделна промоция на страни и продукти.    Главният секретар на БКТПК подчерта, че Българо-китайската търговско-промишлена камара е подписала Мемурандум за сътрудничество с Пекинския международен център за управление на марки и ще подпомага набирането на стоки и марки от България.
   
  Семинарът продължи с изказването на Цветослав Митев, адвокат в адвокатска кантора „Георгиев, Тодоров и Ко“, който представи начини и средства за юридическо обезпечение на сделките и проектите с Китай. Той се спря на първоначалните индикации за нередности, превантивната проверка и възможните действия при неизпълнение на договореностите на българските фирми, търгуващи на китайския пазар.
   
  Ели Шипковенска, представител на Инвестбанк България и партньор на Ексим банк Китай, запозна участниците с проекта на китайската банка за отпускането на кредитни линии за инвестиции в сферата на инфраструктурата, здравеопазването, зелената енергия, иновации и др. Предвижда се Инвестбанк да извършва предпроектното проучване и одобрение за финансирне на кандидатите от българска страна. Условие за отпускането на кредит е поне 50% от дълготрайните материални активи да са закупени от китайски фирми.

  Линк

Назад