Назад

БТПП ВОДИ МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ В ИСПАНИЯ


 • БТПП ВОДИ МЛАДИ БЕЗРАБОТНИ В ИСПАНИЯ


   

  Младежи от различни градове на България, определени от регионалните Търговско-промишлени палати в Хасково, Стара Загора и Търговище, ще посетят автономна област Валенсия – Испания. Те ще се запознаят с условията и възможностите за създаване на собствен бизнес. Работното пътуване се осъществява по проект „Интегрирана услуга за предприемачи в България“, изпълняван от Национална асоциация на общинските служители в България, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС, съобщи БТПП. 
  На 11 и 12 април 2013 г. група от десет младежи след подбор от над 50 кандидати, ще се срещнат с техни връстници от градовете Валенсия и Алзира. 
   
  Испания има развита хоризонтална и вертикална структура на подкрепа на новосъздаващия се бизнес. Регионалното правителство в лицето на Института на малкия и среден бизнес във Валенсия поощрява въвеждането на иновации и нови технологии като посредничи между бизнеса и научните центрове. Този институт осигурява условия за Испанската служба за патенти и търговски марки да предоставя достъп до своите бази данни, както и да подпомага бизнеса за изпълнението на всички формалности по регистрацията на правата за интелектуална и индустриална собственост. 
   
  Търговската камара на Валенсия е другата основна структура, която подпомага новосформирани фирми. Чрез едно гише за обслужване им предлага всички необходими административни процедури, организира курсове за начинаещи предприемачи и предоставя консултации за подготовка на бизнес план.
   
  Младите предприемачи от България ще посетят Центъра за фирмени инициативи на Асоциацията на общини Горна Рибера, която е партньор по проекта. Сдружението включва 35 общини и чрез подобен проект е внедрила интегрираната услуга за предприемачи. 
   
  Програмата на посещението предвижда срещи с млади предприемачи във Валенсия, които работят в общо работно пространство. Опитът на Испания в областта на екологичните производства, туризма и опазването на околната среда, както и условията на бизнес инкубатор за социално отговорни фирми, ще са обект на опознаване и проучване от страна на българските участници по проекта. Този опит ще бъде представен от младежите при участието им в заключителната кръгла маса по проекта в София на 25 април тази година.
   

  Линк

Назад