Назад

Васил Тодоров: Износът от България за Русия е около 1,1 милиарда лева за 2012 година


 • Васил Тодоров: Износът от България за Русия е около 1,1 милиарда лева за 2012 година


   

  София. Износът на България в Русия е около 1,1 милиарда лева за 2012 година. Това каза в интервю за Агенция “Фокус” главният секретар на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров. “Износът от България за Русия, като най-сериозен дял, включва медикаменти, части за автомобили, хладилници, фризери и друго оборудване, в по-малки количества - вина. Тази структура на стокообмена показва, че има голям потенциал за развитие на икономическите отношения специално в сферата на индустрията”, каза Васил Тодоров. Той допълни, че интересът на българските фирми към руския пазар все още е по-малък от гледна точка на регистрираните представителства. В Русия има регистрирани 73 търговски представителства и 7 клона на български фирми. 
   
  По думите му, желание на БТПП е чрез сътрудничеството, което има с Руската регистрационна палата и ТПП на Руската Федерация, да се обръща повече внимание към бизнеса и към сферата на индустрията, където има сериозен потенциал. 
   
  “А също така и в селското стопанство, тъй като там има изградени традиции – познаваемост на българската продукция на руския пазар”, допълни Васил Тодоров. То каза, че е необходима организирана рекламна кампания на българските стоки, които се предлагат на територията на Руската федерация. На същото мнение са и партньорите на БТПП в Русия. “Въпреки познаваемостта, подобна рекламна кампания би било добре да влезе във всеки от бизнес плановете на българска фирма, която иска да стъпи или да разшири присъствието си на руския пазар”, уточни Тодоров.
   
  Инна ПОГЛУБКО

  Линк

Назад