Назад

Цветан Симеонов: Отказването на работодателските организации от тристранния съвет няма да попречи на спешните социални мерки


 • Цветан Симеонов: Отказването на работодателските организации от тристранния съвет няма да попречи на спешните социални мерки


   

  София. Решението на работодателските организации да не участват в тристранния съвет няма да попречи по никакъв начин на инициативите на правителството по отношение на необходимите социални мерки, както и за стабилизиране на икономиката, доколкото държавният бюджет го позволява. Това заяви за Агенция „Фокус” Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), относно заявеното намерение на четирите национално представителни работодателски организации да не участват в днешната среща на Националния съвет по тристранно сътрудничество (НСТС). 
   
  „В никакъв случай няма да бъде допуснато да се измести фокусът от социалните мерки, които правителството трябва да обсъди и предприеме”, каза Симеонов и подчерта, че работодателските организации вече са изразили положително становище по отношение на тези мерки чрез своите експерти в комисиите на тристранния съвет. По думите на председателя на търговско-промишлената палата – решението на работодателите не означава, че няма да има консултации за социалните мерки, а точно обратното – „работодателските организации ще поддържат връзка с всички, които се интересуват от мнението на работодателите и ще оказват подкрепа тогава, когато е това е в полза на българските граждани”. 
   
  Цветан Симеонов напомни, че причината работодателските организации да не участват в днешния тристранен съвет е поправката в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, която според експертът е била приета в „12 без 5”. „Целта и задачата на закона за публичното имущество е да се види как се обогатяват полиците по време на своята политическа дейност, а не да се разкрива как бизнесмените развиват предприемаческа дейност”, коментира Симеонов и подчерта, че работодателските организации са предупреждавали обществеността, че обикновено в края на всяко Народно събрание се прокарват подобни промени в законите, които не са достатъчно добре подготвени, не са съгласувани и няма изготвена оценка на въздействието на този закон. „Нашите несъгласия с този спорен закон са упоменати в декларация, която днес следобяд от името на четирите работодателски организации ще внесем в Националния съвет за тристранно сътрудничество”, обясни председателят на БТПП. Според него – законът за публичност на имуществото в този си вид има твърде много дефекти, които могат да бъдат премахнати или от Конституционния съд, или много скоро след сформирането на Народно събрание.
   
  Ванина НЕДКОВА 

  Линк

Назад