Назад

Всеки трети младеж е без работа


 • Всеки трети младеж е без работа


   

  Младежката безработица надхвърля 30%, но заедно с обезкуражените този процент надхвърля 40, заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). Реалната безработица сред всички български граждани в работоспособна възраст e над 18%. За БСК проблем номер едно на икономиката продължава да бъде именно безработицата.
  Синдикатите настояват минималната заплата да стане 340 лв.
  В ЕС сме първенци по ръст на единичните разходи за труд и по нарастване на реалния ефективен валутен курс и двата показателя дефинират загуба на конкурентоспособност, коментира Бранков. Той припомни, че БСК не подкрепя идеята за въвеждането на секторни минимални заплати. БТПП също се противопостави на въвеждането на минималните заплати по сектори. Не може със закон по сектори да се определя минималната заплата, това поставя в неблагоприятно положение фирмите, особено малките, които не са икономически равностойни, коментира председателят на палатата Цветан Симеонов. Според БТПП обаче трябва да се даде възможност при липса на споразумения между работодателски и синдикални организации за определяне на минималните осигурителни доходи да бъде допустимо намаляване на минималните осигурителни доходи при доказан спад в съответния бранш. От БТПП искат и повишаване на необлагаемия за работодателя праг на разходи за допълнително доброволно осигуряване на неговите работници и служители, както и изравняване на осигурителните задължения между работодател и работник/служител на 50:50, а не 60:40, както е в момента.
  България е на последно място по гъвкави форми на заетост в ЕС. Докато в съюза заетостта на намалено работно време през 2011 г. е била 19,5%, в страната този процент е 2,4, наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България - 0,4%.
  Членовете на БТПП смятат, че регламентирането на новите форми на заетост като надомна работа, работа от разстояние и временна заетост чрез агенциите за временна заетост гарантира по-голяма гъвкавост и сигурност на пазара на труда.

  Линк

Назад