Назад

40% от младите хора са без работа


 • 40% от младите хора са без работа


   

  За да се намали безработицата, са нужни промени в Кодекса на труда, които да регламентират наемането на хора за работата от вкъщи или на непълно работно време
   
  Над 40% от младежите до 29 години у нас са безработни. Реално без работа са около 18% от хората в трудоспособна възраст при 12% официална безработица, изчислиха от Българската стопанска камара. Ситуацията може да се промени чрез наемане на повече хора на временни договори, но за това са необходими промени в Кодекса на труда.
   
  Работата от вкъщи или на непълно работно време е най-успешният начин за намаляване на безработицата в кризата. Докато в Европейския съюз обаче около 20% от хората работят на намален график или по временен договор, в България така работят малко над 2% от хората. Официално на непълно работно време са 26 000 души, а на втори договор - едва 8000. В същото време без препитание са над 600 хил. души, а всеки втори излязъл от университета не може да намери работа заради липсата на опит.
   
  Едно то решенията е временните работни места. Фирмите също предпочитат гъвкава заетост, но в момента на временен договор човек може да бъде назначен само по заместване или за конкретна задача.
   
  Очаква се пазарът на труда да се възстанови две до четири години, след като икономиката тръгне отново нагоре. Затова, според бизнеса, агенциите за временна заетост трябва да могат да наемат хора по всички видове трудови договори и без ограничения.

  Линк

Назад