Назад

Критично изоставаме в прилагането на гъвкава заетост


 • Критично изоставаме в прилагането на гъвкава заетост


   

  България е на последно място в ЕС по прилагане на гъвкави форми на заетост. Докато в ЕС заетостта на намалено работно време през 2011 година е била 20%, в България е 2,4%. Наетите на втори трудов договор средно в ЕС са 3,8%, а в България – едва 0,4 на сто.
   
  Тези данни цитира заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков на конференция "Тенденции на пазара на труда и възможности за прилагане на гъвкави форми на заетост" по проект на Центъра за икономическо развитие по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съобщава БТА.
   
  Бранков посочи, че България прилага грешен подход, като се адаптира в условия на криза не чрез гъвкавост, а чрез съкращаване на хора. Като негатив Бранков разтълкува и фактът, че над 60% от производителността у нас е насочена в търговия и услуги.
   
  Още по темата
  Цв. Симеонов: Ниската квалификация ще спъва пазара на труда у нас и в бъдеще
  Битката за работните места догодина се изостря
  Новите работни места - критична точка и през 2013 г.
  Новите феномени на пазара на труда
   
  Според проучване на стопанската камара България е и на последно място в Европа по технологично и организационно обновяване на предприятията. Само 30 на сто от фирмите са заявили, че са предприели такива промени. В страните от ЕС тези предприятия са над 50 на сто, а в скандинавските страни - над 70 на сто, сочат данните.
   
  Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов акцентира върху друг проблем на пазара на труда - липсата на качествена работна сила, което е дестабилизиращ фактор за чуждестранните работодатели. „Опитваме се да подобрим или да поддържаме имиджа на България като добро място за инвестиции в Европа, но чуждите инвеститори изтъкват много недостатъци на работната сила у нас“, коментира той.
   
  Според Цветан Симеонов у нас продължава увеличаването на заплатите в администрацията, а по-лесният път за повишаване на заплатите е изискване за качествено свършена работа.
   
  Според БТПП изключително неблагоприятно се приемат от работодателите в България честите промени в законодателството и прибързаното приемане на нормативните актове. От търговската палата припомниха, че от 1986 г. насам Кодексът на труда се е променял 78 пъти, а от 1999 г. насам 96 пъти е променян Кодексът за социално осигуряване.
   
  „Продължава негативната тенденция държавата да задържа плащанията към фирмите, което си е чисто кредитиране, без лихвите при това“, коментира още Цветан Симеонов. Той допълни, че бизнесът ще продължи да настоява за либерализиране на условията за прекратяване на трудовите договори в условия на криза.

  Линк

Назад