Назад

Синдикатите предложиха поредна "порция" спасителни мерки за икономиката


 • Синдикатите предложиха поредна "порция" спасителни мерки за икономиката


   

  Поредна "порция" спасителни мерки за икономиката и за подобряване на живота у нас. Синдикатите предлагат промени в банковия сектор, допълнителни енергийни помощи и по-високо майчинство. Бизнесът пък е по-скромен в желанията си към новото правителство.
   
  Социалният пакет от мерки, който предлагат от "Подкрепа" включва увеличение на минималната заплата на 330-340 лева. А обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст да е равно на минималната заплата.
   
  Синдикатите настояват още у нас да се въведе категорията "енергийна бедност". Според Европейската комисия енергийно беден е този, който изразходва 10% от доходите си за отопление. Хората, които попаднат в тази графа, се подпомагат от държавата. От "Подкрепа" предлагат еднократни добавки към енергийните помощи.
   
  За бизнеса е важно служебният кабинет да гарантира плащанията на държавата към фирмите. И да работи за въвеждането на "електронно правителство".
   
  А синдикатите допълниха списъка със "спасителни мерки" и с предложения за банковия сектор - като например банките да нямат право да променят едностранно лихвите по вече отпуснати кредити, както и да отпадане такса "предсрочно погасяване" след първата година на кредита.
   
  Всички предложения ще бъдат обсъдени в петък на Съвета за тристранно сътрудничество.

  Линк

Назад