Назад

Отново дебати за минималната заплата и добавките за майки и бедни


 • Отново дебати за минималната заплата и добавките за майки и бедни


   

  Увеличение на минималната работна заплата и добавки за най-бедните и майките, предлагат от КТ "Подкрепа" на служебното правителство. Идеите на синдиката включват още организационни, икономически и социални мерки за подобряване на ситуацията в страната. 
   
  От „Подкрепа” определиха три социални мерки, които да изпълни служебният кабинет: 
   
  Първата – увеличение на минималната работна заплата от първи април от 310 на 330-340 лева. Данните на профсъюза сочат, че това няма да се отрази негативно на бизнеса.  Данните на бизнеса обаче сочат точно обратното:
   
  Втората мярка - изплащане на еднократна целева добавка на хората с право на енергийни помощи, както и определяне на ясни критерии за енергийна бедност.
   
  И трето - до 100 лева месечни добавки за майките за отглеждане на дете през втората година. Целта е обезщетението, което към момента е в размер на 240 лв., да се доближи до минималната работна заплата. 
   
  Помощите ще струват на бюджета около 42 милиона лева. Единствената възможност на служебния кабинет да намери тези пари обаче е да пренасочи част от капиталовите разходи в бюджета или иначе казано парите за бизнеса. Работодателите обаче отново са против определените за тях пари да отиват при най-бедните.
   
  „Ние бихме предпочели това да стане само срещу положен труд и срещу нещо, което ще остане след похарчването на тези пари - било то път, пречиствателна станция или каквото и да е”, отбеляза Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена палата.
   
  От синдиката настояват също за подобряване на социалния диалог. Исканията включват и промени в банковия сектор – повечето от тях обаче са свързани със законови изменения, които без парламент няма как да бъдат гласувани. 
   
  Повече вижте в линка

  Линк

Назад