Назад

Ще заработи ли идеята на президента за обществен съвет?


 • Ще заработи ли идеята на президента за обществен съвет?


   

  Плевнелиев предложи в новата институция да участват работодатели, синдикати и представители на протестиращите граждани
   
   
  "Поемам ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да участват легитимни представители на протестиращите граждани, синдикати, работодатели и други граждански организации", заяви в своето обръщение президентът Росен Плевнелиев, след като Народното събрание прие оставката на кабинета "Борисов". 
   
  Дали ще заработи такъв съвет, коментираха в ефира на БНТ именно представители на потенциалните участници в тази нова, непредвидена в законодателството институция.
   
  Хората на улицата виждат 2-3 монопола, но бизнесът се бори срещу поне десет, заяви Красимир Дачев зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Според него идеята  на президента Росен Плевнелиев за създаването на обществения съвет ще пропадне, защото политическата класа е създала защита на всяко едно ниво.
   
  "Ще започнем да се караме и финансовата стабилност ще остане само за една определена прослойка от обществото", допълни Дачев. „На този съвет ще трябва да отидем организирани, защото този форум е мястото, където ще се караме и ще отпускаме клапана на общественото недоволство”, смята той
  .
  Още не сме наясно каква точно е идеята на президента, но проблемът е, че институциите не работят нормално, смята Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация. Според него досега е имало „един башия, който е тропал по масата и е решавал проблемите, които възникват” и така се губи ролята на институциите.
   
  Засега знаем, че общественият съвет няма да разпусне Националния съвет за тристранно сътрудничество, смята председателят на КНСБ Пламен Димитров по повод идеята за създаването на нов орган, който да помогне за реформите в настоящата ситуация.
   
  Трябва да бъдат приети спешно закони, които касаят Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, така че да има възможност за гражданско участие в комисията. По тази причина депутатите да не бързат да си ходят, призова Димитров. Той припомни, че високите сметки за тока извадиха хората на улицата, но причината е реално невъзможността на хората да си платят задълженията. "През миналата година бяха загубени 190 хил. работни места", заяви още председателят на КНСБ. 
   
  Трябва да бъдат определени конкретните и изпълними искания на гражданите, защото има „много романтични искания”, допълни още той. Бих участвал при формирането на конкретните искания и промените, които могат да бъдат реализирани. На първо място е работата срещу монополите в страната.
   
  Единствените, с които не искаме да преговаряме, са именно политиците на прехода, а искаме да говорим точно с представителите на бизнеса, учените и други експерти, заяви от своя страна Ангел Славчев, който е част от организаторите на протеста.
   
  В събота и неделя ще бъдат проведени редица срещи между различните организации, които организират протестите. Славчев  припомни какви са част от политическите искания – мажоритарен вот, наказателна отговорност за политиците за техните действия в ущърб на страната, отзоваване на депутати и 50% гражданско участие в регулаторните органи.
   
  Славчев коментира още, че протестите не са били организирани, общували са само чрез интернет  и сега следва сериозна работа, за да излязат с обща позиция.
   
  По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Европейска

  Линк

Назад