Назад

ШЕФЪТ НА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНАТА ПАЛАТА: НИКОЙ НЕ ПРАВИ СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИЦИИ В ДЪРЖАВА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО


 • ШЕФЪТ НА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНАТА ПАЛАТА: НИКОЙ НЕ ПРАВИ СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИЦИИ В ДЪРЖАВА БЕЗ ПРАВИТЕЛСТВО


   

   
   
  Политическата криза дава лоши сигнали на инвеститорите, смята Цветан Симеонов.
   
  Цветан Симеонов е категоричен, че сега България е стабилна, но не е сигурно, че при следващ кабинет този процес ще продължи
  Bulgaria-news | 21.02.2013 13:10
   
  Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясна икономическа програма, заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП). Ако бъде назначено служебно правителство, очакванията са за забавяне на инвестициите в страната, каза той.
   
  „БТПП вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност в България, но се притесняваме, че при евентуален следващ състав на кабинета няма да продължи практиката на успокоение на финансите", посочва експертът пред "24 часа"
   
  БТПП има ясни функции и задачи за подпомагане на бизнеса. „Липсата на правителство, с което да се разговаря, и на парламент, който да приема законодателни промени в полза на българския бизнес, ще бъде пречка за бизнес", коментира още Цветан Симеонов и изрази надежда, че тази празнина ще запълнена по подходящ начин. „Незавършването на мандатите на правителствата дават лоши сигнали за инвеститорите, но все пак оставката на премиера Бойко Борисов е лично решение", добави Симеонов.
   
  По отношение на недоволството на потребителите и масовите протести и блокади в страната срещу електроразпределителните дружества Цветан Симеонов заяви, че „монополите следва да работят при най-голяма прозрачност и обществен контрол".
   
  В сегашната напрегната ситуация, най-важно е фирмите да си получат дължимите суми от държавата навреме и в пълен размер, да не стане като преди 3 години, когато по неофициални данни държавата дължеше близо 500 млн. лв. на бизнеса, а разплати около 300 млн. лв. със закъснение и със 7% удръжка, отбеляза председателят на БТПП.
   
  Според него последните месеци се наблюдава значителен спад в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той може да подпомогне премахването на социалното напрежение, на което сме свидетели в последните седмици. „Изключително трудна е комуникацията на бизнес компаниите и електроразпределителните дружества", заяви Цветан Симеонов.

  Линк

Назад