Назад

Цветан Симеонов: Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство


 • Цветан Симеонов: Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство


   

  Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясна икономическа програма, заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), пред Фокус. Ако бъде назначено служебно правителство, очакванията са за забавяне на инвестициите в страната, подчерта той.
   
  „БТПП вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност в България, но се притесняваме, че при евентуален следващ състав на кабинета няма да продължи практиката на успокоение на финансите", посочи експертът
   
  БТПП има ясни функции и задачи за подпомагане на бизнеса. „Липсата на правителство, с което да се разговаря, и на парламент, който да приема законодателни промени в полза на българския бизнес, ще бъде пречка за бизнес", коментира още Цветан Симеонов и изрази надежда, че тази празнина ще запълнена по подходящ начин. „Незавършването на мандатите на правителствата дават лоши сигнали за инвеститорите, но все пак оставката на премиера Бойко Борисов е лично решение", добави Симеонов.
   
  По отношение на недоволството на потребителите и масовите протести и блокади в страната срещу електроразпределителните дружества Цветан Симеонов заяви, че „монополите следва да работят при най-голяма прозрачност и обществен контрол".
   
  В сегашната напрегната ситуация, най-важно е фирмите да си получат дължимите суми от държавата навреме и в пълен размер, да не стане като преди 3 години, когато по неофициални данни държавата дължеше близо 500 млн. лв. на бизнеса, а разплати около 300 млн. лв. със закъснение и със 7% удръжка, отбеляза председателят на БТПП.
   
  Според него последните месеци се наблюдава значителен спад в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той може да подпомогне премахването на социалното напрежение, на което сме свидетели в последните седмици. „Изключително трудна е комуникацията на бизнес компаниите и електроразпределителните дружества", заяви Цветан Симеонов.

  Линк

Назад