Назад

Бизнесът за оставката


 • Бизнесът за оставката


   

  Константин Стаменов, председател на управителния съвет на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори
  За бизнеса трябва да има добра бизнес среда, като това зависи от администрацията. За съжаление след последните събития ще има някакво дестабилизиране. Политическата нестабилност може да се отрази и върху лихвите по кредитите. За експортно ориентирания бизнес е много важно да е конкурентоспособен, като това зависи от цената на електроенергията. Ако се постави това условие за намаление на цената на тока с 8%, това ще бъде платено от индустрията. Просто няма от кой друг. Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" от 150 млн. лв. идва от договорите им с нас. Сега те продават на НЕК на 44 лв., а на нас на 75-78 лева. Ако им увеличат квотата на регулирания пазар, означава ние да не купуваме оттам и остава ТЕЦ "Марица-изток 2", която продава на по-висока цена. Отделно в момента има дискусии на европейско ниво да се увеличи и цената на квотите за емисии въглероден диоксид, тъй като сега е ниска и не стимулира инвестициите. В ситуация на криза вдигането на цената на тока за индустрията само ще увеличи хората на улицата. За да могат политиците да увеличават пенсиите и да преразпределят икономиката, трябва да се увеличат приходите, а това може да стане само когато икономиката работи.

  Мария Жекова, председател на Клуба на работодателя - Стара Загора, и директор на "Ате пласт":
  За съжаление очаквам да има затруднения за бизнеса. Притеснява ме какво ще стане с връщането на ДДС, плащането на субсидии и по различни европейски фондове. Ние сме експортно ориентирано предприятие. Напълно е възможно да се случи блокиране на преговорите за европейските фондове, а ние в производството разчитаме на плащания през 2014 г.

  Васил Александров, изпълнителен директор на "Агрополихим"
  Оставката на едно или друго правителство не е трагедия. Държавните институции не бива да се идентифицират с партиите и ако има приемственост в тях, оставките на политиците не биха били проблем. При нас обаче е пирамида. Падне ли шефът, всичко спира, а започне ли дестабилизция и хаос, всичко може да се случи. За бизнеса и износа би имало проблем, ако не си изпълнява договорите с клиентите, което зависи от самите компании. Друг е въпросът, ако стане така, че цялата енергетика започне да работи на автопилот, а най-лошото е, ако спре подаването на енергия. Това обаче е много малко вероятно. Сега поне банките са добре сложени. Ако настроенията от улицата се приемат, например да се увеличават пенсиите и заплатите, това ще срине тотално финансовата система. Не бива да се стига дотам обаче да се изпразни резервът на държавата. Оттук насетне би трябвало президентът да се намеси. Той е по-земен и идва от бизнеса. Служебният му кабинет трябва да е от експерти, а не от лицата на прехода. От години се въртят едни и същи лица, а проблемите си остават едни и същи както в съдебната система, така и с корупцията. Този тип политическа система явно не работи. Сега който и да дойде на власт, първо се окопава, после създава кръгове и започва разграбване. Ако трябва, да се свика Велико народно събрание и да станем президентска република.

  Христо Трунчев, генерален мендижър на "Новартис фарма сървисиз" - България
  Novartis е международна компания, която има офиси в цял свят. Бяхме свидетели на сътресения и народни недоволства в много от държавите в Европейския съюз, така че ситуацията не е необичайна. Независимо от обстоятелствата около изборите и това какво ще се случи с управлението на страната силно се надявам, че професионалистите, работещи в администрацията, ще продължат да си вършат работата, защото най-важното в момента е всички нуждаещи се да бъдат лекувани. За медицинските специалисти и управители на болнични заведения това време също е предизвикателство, но съм уверен, че с добър диалог и работа здравето на пациентите няма да бъде застрашено.

  Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на пенсионно-осигурителна компания "Доверие"
  Няма да коментирам политическия аспект на ситуацията. Мога да я опиша с една-единствена дума - тотално объркване на държавата. Не зная кой какви мотиви има, единственото важно в момента е очевидната политическа криза да не се превърне във финансова, което възлага големи отговорности на всички в страната, които имат за основен ангажимент управлението на пари. В този смисъл мога да кажа, че в момента изключително важна роля ще има поведението на БНБ в този, надявам се кратък, но очевидно много объркан период. За влиянието на политическата ситуация върху борсата нямам допълнителен коментар освен това, което се вижда по нивата на индексите. Нормално е в такава ситуация инвеститорите да са по-предпазливи, което се отразява върху цялостната търговия и нейната посока.

  Мирослав Хинков, изп. директор на "Мехатроника" - Габрово:
  Може би ще има проблеми – най-малкото се създава недоверие и несигурност. Едва ли краткосрочно ще има големи затруднения. Мисля, че в сегашната ситуация (мнението е взето в 15.45 часа) предсрочни избори е единственият реален вариант, колкото и да е неприятен. Ние използваме европейски фондове, вероятно е да има някакви проблеми с тях, но ние не зависим от тези пари. Постоянно правим нови разработки и инвестираме 80% от печалбата си постоянно.

  Божидар Данев, изпълнителен директор на Българската стопанска камара
  Краткосрочно подадената оставка е много опасна за икономиката, но в дългосрочен план случилото се за мен е положително.
  България ще изпадне в състояние на безвремие в период от 6-9 месеца, като през това време няма да усвоява еврофондове, ще се превърне в неатрактивна за чуждестранните инвеститори, ще има смущения във финансовата и банковата система. Ще има висок политически риск и се опасявам, че съществува опасност валутният борд да бъде прекратен за седмица и след това върнат, като девалвира валутата.
  Фондовата борса започна да се срива и ще продължи да го прави. Ще се срине и медийният картел - оттук нататък нещата стават непрогнозируеми. Вече забелязваме едно обръщане на позициите на големите медии, периодът на сервилничене е прекъснат от протестите на улицата и наистина не зная как голяма част от тези хора ще имат очи да излязат пред медиите и обществото.
  Една от възможностите в този период е примерно валутният борд да бъде прекратен за една седмица и след това отново върнат да девалвира валутата, не зная как това би могло да се получи в правен смисъл.
  През последните три години имаше слаба чуваемост на бизнеса от правителството, не бяха изпълнени антикризисните мерки, предложени от бизнеса, имаше бизнес организации, които също сервилничеха и бяха съгласни с национализацията на здравния фонд, евентуалната на Сребърния фонд, частичната национализация на пенсионните фондове. Освен това не бяха изпълнени множество обещания, направени в началото на управлението - например 5% намаление на осигурителните вноски, намаляване с 2% на ДДС, комасация на земята и т.н., да не говорим за погрешните прогнози, че 2010 ще излезем от кризата, 2012 ще има ръст 2.3% на БВП, че двигател на икономиката вече е износът.
  Тези 4 години бяха огромен шанс за българската нация, защото на практика ние имахме един собственик на държавата, който притежаваше и Министерския съвет, и Народното събрание, и накрая и президентството. Ако беше заобиколен от петима умни хора с умения, съзнание и опит, тогава може би държавата, защото имаше невероятен кредит на доверие и много добри финансови параметри, щеше да се развие по друг начин. Този шанс беше пропилян и в замяна на това имаме растяща безработица, пълзяща престъпност, която залива страната, бягство на инвеститорите и недобро преструктуриране на икономиката ни - разви се един неясен банков капитал, инвестиционно насочен, и част от българските банки се занимават със спекулативни операции. Така вместо големия шанс "Борисов" получихме собственик на държавата, а българинът не обича собственици.
  Протестът на улицата в момента ясно показва, че хората не искат нито една политическа партия - това е гласът на гражданското общество, въпросът е как да се прехвърли мостът с партиите. България трябва да се пази от анархизма и от крайнолевия комунизъм. Този вакуум трябва да се запълни с разум, на който страната е показала, че е способна.

  Илиян Филипов, един от собствениците на пловдивската компания за товарни превози ПИМК

  При всички положения случващото се в момента ще се отрази много негативно. Ще стане анархия. Кой ще управлява тази държава не е ясно. Доверието от Европа ще е много по-ниско. Това може да се отрази върху усвояването на еврофондовете. Положителното за транспортните фирми е, че те работят основно извън България с външни контрагенти.

  Валери Симеонов, собственик на "Мадара" - Шумен:
  Със сигурност ще има проблеми. Имаме такива очаквания, ние сме ориентирани над 90% към експорт, но се надявам, че ще продължим нормалната си дейност, защото тази оставка не освобождава никого от отговорност и всички трябва да продължат да работят. Влияние върху рейтинга на българския бизнес ще има малко или много, това ще бъде една лампичка, която ще светне за чуждите ни партньори. Надявам се все пак подаването на оставката и предсрочните избори да не дават сериозно отражение, защото трябва да има приходи, а за тях трябват поръчки.

  Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата

  Ние вече дадохме положителна оценка на макроикономическата стабилност, в това число на министъра на финансите Дянков, която е рядък случай и в рамките на Европейския съюз. В този смисъл за нас съществуват притеснения, че е възможно следващ състав на един кабинет да не продължи практиката на успокоение на финансите и с това да се лишим от малкото предимства, които имаме по отношение на други европейски страни. Липсата на правителство, с което да се разговаря, и на парламент, който да приема законодателни промени в полза на българския бизнес, ще бъде пречка за изпълнение на част от нашите функции, затова разчитаме тази празнина да бъде запълнена по подходящ начин. Ако се отиде към служебно правителство, очакваме да има известен допълнителен въздържащ фактор до формирането на следващия състав на Народното събрание и за назначаването на правителство с пълен мандат, тъй като никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясни икономическа програма.

  София Христова, изпълнителен директор на пенсионно дружество "Алианц България":
  Не, не очаквам проблеми при нас, ако говорим в контекста на събитията, очаквам да се появят проблеми при пазарите, в сряда всички бяха в червено. Не би следвало при нас да има забавяне на вноски, няма причина НАП да ги бави, ако работодателите ги превеждат. Евентуално, ако тези на бюджетните служители се забавят заради проблеми с плащанията, но не е редно въобще да коментираме такава вероятност.

  Никола Янков, управляващ партньор в "Експат Капитал"
  Последните развития в България очертаха реалната и настояща опасност от политическа непредвидимост, иначе известна като политически риск. Незачитането на договорни ангажименти и установени правни норми от страна на правителството, което доста лесно прибягва до своеволни действия, за да угоди на уличните тълпи или на по-големите местни групи по интереси, е тревожно и е знак на институционална и политическа незрялост. Секторните регулатори, за които се предполага, че по закон са независими, се втурват да изпълнят волята на политически силните на деня. За съжаление последните събития у нас съвпаднаха с утвърдена лява вълна в Централна и Източна Европа, която се разпростря от Унгария, през Словакия, Румъния и сега до България. Успешното уволнение на най-консервативния и най-силния привърженик на икономии член на правителството е ясен знак, че политическата действителност в България ескалира към популистка предизборна кампания, пълна с неприятни изненади за частния сектор.
  Предвиждаме трудна година по отношение на фискалните баланси и инвестиции от частния сектор. Няма време за голяма промяна в икономическите политики преди изборите, но киселото настроение от последните събития най-вероятно ще се задържи дълго, като ще влоши бизнес перспективите. Това в крайна сметка ще доведе до по-нисък от очаквания икономически растеж.

   

   


  Линк

Назад