Назад

Георги Иванов с Хермес и грамота от палатата


 • Георги Иванов с Хермес и грамота от палатата


   

  Хасковският градоначалник бе награден от БТПП за създаването на добра бизнес среда

  Цветан Цветанов (вдясно) награждава кмета Георги Иванов

  Цветан Цветанов (вдясно) награждава кмета Георги Иванов

  На заключителната конференция “Стандартизиране на качеството: към по-добър пазарен опит” по българо-гръцкия проект “Маркет Контрол” домакинства в петък областният град. Събитието бе организирано от Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) с председател Янчо Янев. 


  Във форума участваха партньори на ХТПП от южната ни съседка. Водещ партньор е Гръцката международна бизнес асоциация. Гостуваха още Гръцката организация за стандартизиране и Камарата на родопските професионалисти и занаятчии. Проектът е по програмата за европейско териториално сътрудничество и се финансира от Европейския съюз (ЕФРР) и националните фондове на Гърция и България. Целта на проекта е да намали разликите в сферата на пазарния контрол между регионите, като едновременно с това се подпомагат двете партниращи си държави по пътя им към европейска интеграция. 


  Гости на конференцията бяха дипломати, търговски представители към посолствата у нас, депутати, областни управители, кметове и бизнесмени. С представителите на бизнеса се срещнаха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на икономиката Делян Добрев и председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Сред гостите на форума бе и бившият премиер на Турция Месут Йълмаз. 
  След официалната част последваха коктейл и изложба-дегустация на вина в хасковски ресторант. В събота Цветан Цветанов, Цветан Симеонов и Месут Йълмаз зарязаха лозята край харманлийското село Коларово.

  Янчо Янев, Делян Добрев, Цветан Цветанов и Цветан Симеонов (отляво надясно) участваха в заключителната конференция по проекта на ХТПП

  Янчо Янев, Делян Добрев, Цветан Цветанов и Цветан Симеонов (отляво надясно) участваха в заключителната конференция по проекта на ХТПП

  За 18-а поредна година ХТПП организира международна конференция в Хасково. Традиционно на събитията на палатата се канят министри, дипломати, депутати, представители на местната власт и бизнеса. Сред най-високите гости този път бяха вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и министърът на икономиката Делян Добрев.
  Министърът пристигна първи около 15.30 часа. На стълбите на театъра Добрев чакаха кметът на Димитровград и областен координатор на ГЕРБ Иво Димов, общинският съветник и вече оргсекретар на общинското ГЕРБ Антон Иванов, шефът на палатата Янчо Янев.
  Преди да влезе за участие в конференцията, Добрев говори пред журналистите. Той се обяви за спешни промени в Закона за обществените поръчки. Министърът съобщи, че за година електроразпределителното предприятие ЧЕЗ не е провеждало обществени поръчки за повече от 72 млн. лв. услуги и доставки. Процедури не са били правени за 83% от външните услуги и 92% от доставките, посочи той. Данните са от последния доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция от 8 февруари. Констатациите в него Добрев определи като тревожни, макар и да не са нарушения на Закона за обществените поръчки. В него има вратичка, за която още в петък са предприети стъпки да бъде затворена.


  Добрев ще настоява и за по-чести проверки не само на ЕРП-тата, но и на всички държавни дружества в енергетиката. Според него те трябва да са поне веднъж годишно. Досега ДКЕВР имала правото да прави един одит на 4-5 г. Той подчерта, че относно нарушенията, свързани с плащането на тока, които през последните дни вдигнаха на бунт цялата страна, ще решават съдебните органи. Те ще трябва да преценят дали е реално нарушение това, че енергийните компании са издавали фактури за 40, а не за 30 дни, например. Ако това се докаже, категорично е нарушение на закона, обяви министърът.


  В рамките на конференцията Делян Добрев поздрави палатата за нейната активност в разработването на европейски проекти. Той насочи вниманието на бизнеса към възможностите, които дава ОП “Конкурентоспособност” със своя ресурс от 1.2 млрд. лв. Министърът посочи, че за втората половина на 2012 г. България е усвоила над 900 млн. лв. от този ресурс, което прави 85% от предвиденото финансиране. Добрев призова бизнесът да кандидатства и се възползва от останалите 15%. Той акцентира и върху проектите за енергийна ефективност, където има ресурс от близо 300 млн. евро. Министърът подчерта, че на практика всеки подаден проект ще спечели, защото тези с пропуски имат възможност да се поправят.


  Докато Добрев дискутираше с бизнеса в театъра, пред сградата около 17 часа започна да се събира обновена група за посрещането на Цветан Цветанов. Наред с чакащите репортери пред храма на Мелпомена се появиха хасковските депутати от ГЕРБ: Иван Петров с Фани Христова, Катя Чалъкова с Румен Данев. Към тях се присъединиха шефът на борда на МБАЛ “Хасково” д-р Валерий Митрев и болничният началник д-р Славчо Близнаков. Пръв с Цветанов се ръкува Иво Димов, после – депутатите и лекарите. Вицепремиерът също отдели време за медийни въпроси, след което се включи в конференцията. Малко преди пристигането на Цветанов в театъра влезе бившият турски премиер Месут Йълмаз. Пристигнаха хасковският кмет Георги Иванов и неговият заместник Минко Ангелов.


  Цветанов се ангажира пред аудиторията, че вътрешното министерство ще гарантира средата за конкурентоспособност с мерки срещу сивата икономика. “Стараем се за провеждането на такива срещи с бизнеса, защото той може да помогне много със своите предложения”, допълни вицепремиерът. Председателят на БТПП Цветан Симеонов попита какви мерки взима държавата срещу киберпрестъпността. Цветанов отговори, че сега това е най-актуалният въпрос в света. В ГДБОП има отдел, който се занимава с интернет сигурността, чиято численост вече е удвоена.


  В края на форума Цветанов връчи статуетка и грамота на кмета Георги Иванов от името на БТПП. Председателят ѝ Цветан Симеонов заяви, че Иванов създава добри условия за техния клон в Хасково, както и за развитие на местния бизнес. Статуетката на бог Хермес е изработена от скулптора Ставри Калинов. При награждаването Цветанов се пошегува, че фигурката e малка за кмета. Иванов заяви, че е доволен от признанието и че Калинов е негов приятел. Кметът отбеляза, че награждаването му от Цветан Цветанов е начало на едно бъдеще. Вицепремиерът каза, че се надява напролет отново да посети Хасково и да открие новата сграда на пожарната. След награждаването си Георги Иванов се ръкува с Месут Йълмаз, който го поздрави, че е създал един прекрасен град.

  Вицепремиерът Цветанов и Месут Йълмаз зарязаха лозята край Коларово

  Вицепремиерът Цветанов и Месут Йълмаз зарязаха лозята край Коларово

  В паузата между конференцията и коктейла двамата министри, Иво Димов и част от депутатите влязоха в кафене край театъра. Турският експремиер пък се разходи със свитата си по Главната и влезе в казиното в Дома на техниката.
  На следващия ден Цветан Цветанов и Месут Йълмаз зарязаха лозята край харманлийското село Коларово. “Икономически Турция е по-добре от България, имаме взаимен интерес да изнасяме стоки натам и да подобряваме  отношенията си”, заяви след ритуала Цветанов. По неговите думи Йълмаз има специално отношение към българските изселници и преки контакти с тези в Бурса и Измир. “Смятам, че съвместната ни работа и сътрудничество може да бъде единствено в тяхна полза”, допълни Цветанов. Той припомни, че ГЕРБ е първата партия, която кани изселниците на среща в парламента по инициатива на депутатката Цвета Караянчева.
  “Приветствам всяка инициатива на български партии, които биха могли да промотират в Турция нашите добри междусъседски отношения”, заяви от своя страна Месут Йълмаз. Той се въздържа от коментар на покушението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган. Попитан от журналисти дали смята да се кандидатира за президент на Турция, Йълмаз отговори: “Приключих с политическата си кариера, нямам намерение да участвам в избори”. Неговите очаквания след срещата с Цветанов са за подобряване на отношенията между двете страни.

  Бившият турски премиер Месут Йълмаз (вляво) и домакинът му Тодор Бояджиев на коктейла на Хасковската търговско-промишлена палата

  Бившият турски премиер Месут Йълмаз (вляво) и домакинът му Тодор Бояджиев на коктейла на Хасковската търговско-промишлена палата

  Месут Йълмаз личен гост на Тодор Бояджиев

   Бившият турски премиер Месут Йълмаз гостува в Хасково и региона по личната покана на члена на управителния съвет на Хасковската търговско-промишлена палата (ХТПП) Тодор Бояджиев. Йълмаз присъства на заключителната конференция по проект на ХТПП, а на следващия ден заедно с вицепремиера Цветан Цветанов участваха в традиционното зарязване на лозята край харманлийското село Коларово.
  Месут Йълмъз е бил 3 пъти министър-председател и веднъж министър на външните работи на Република Турция.

  Деян Динев

  Снимки: авторът, Тихомир Петков


  Линк

Назад