Назад

БТПП стартира проект за устойчива социална политика


 • БТПП стартира проект за устойчива социална политика


  Според председателя на Палата Цветан Симеонов има застой в осъществяването на тристранният диалог в България

  13:10 | 15.02.2013 |

   

  Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов обяви началото и представи проекта „TRUST“ - Прозрачност за устойчива социална политика, осъществяван с финансовата подкрепа на фонда за достойни условия на труд и тристранен диалог в рамките на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

  Специален гост на пресконференцията бе г-жа Гюру Катарина Викьор, посланик на кралство Норвегия в България. Посланик Викьор отбеляза, че Норвегия е добър пример по отношение на трипартитното сътрудничество и демонстрира работещ модел, базиран на усилието на всички заинтересовани страни да работят за благосъстоянието на страната.

  Като цяло тристранният диалог в България се нуждае от усъвършенстване и основните направления са съгласувани между социалните пратньори, коментира Цветан Симеонов. Той изтъкна, че в последните месеци има застой в осъществяването на диалога и няма обратна информация дали правителството има намерение да се възобнови тристранното сътрудничество в пълния му вид, а не само с изолирани заседания на някои от комисиите към тристранния съвет. В тази връзка председателят на БТПП изказа своята увереност, че проекта ще допринесе за усъвършенстване на диалога и подобряване на неговата ефективност във връзка с вземането на значими икономически и социални решения.

  Партньор по проекта на БТПП от Норвегия е Конфедерацията на работодателите в Норвегия (NHO), организация със значителен опит и влияние в тристранния диалог и в областта на колективното трудово договаряне, от където биха могли да се взаимстват добри практики.

  Планираните дейности по проект „TRUST“ включват проучвания и анализи на трипартитното сътрудничество в България; организиране на работно посещение в Норвегия с цел обмяна на добри практики в областта на трипартитния диалог с Конфедерация на работодателите в Норвегия; организиране на кръгла маса и провеждане на семинари в шестте планови региона на България за представяне на резултатите от извършените проучвания и наложилите се изводи, свързани с подобряване ефективността на работа на тристранното сътрудничество.


  Линк

Назад