Назад

Защо не се отразява поевтиняването на газа в сметките за ток, пита БТПП


 • Защо не се отразява поевтиняването на газа в сметките за ток, пита БТПП


   

  13 Февруари 2013, 11:40 ч.
  Защо в сметките за ток не е отчетено намалението на цената на природния газ от 11.1%, което беше договорено през миналата година с "Газпром", попита енергий ...

  Защо в сметките за ток не е отчетено намалението на цената на природния газ от 11.1%, което беше договорено през миналата година с "Газпром", попита енергийният експерт Огнян Винаров.

  "Българската търговско - промишлена палата е задавала въпрос: "Къде отидоха тези 11.1% намаление, договорени с Газпром" за периода 1 април - 31 декември. Никой не ни отговаря, нито ДКЕВР, нито министъра. Министърът ги остойности и каза, че това са 150 млн. долара и до края на годината ще бъдат компенсирани."

  "Министър-председателят и министърът обявиха, че 20 - 22% намаление в цената на природния газ ще бъдат нови 300 млн. долара. Това не се случи. Къде отидоха тези пари? С решението от 21 декември ДКЕВР намалява цената на топлинната и електрическата енергия и от всички ТЕЦ-ове в България. Обаче цената на топлинната енергия се отразява към крайните потребители, а разликата, намалената цена, остава в тях", каза експертът пред БНР.

  Винаров нарече това "брутална кражба" и заяви, че по казуса са уведомени представители на всички групи и е подготвено писмо до премиера, предаде БГНЕС. "Трябва веднага ДКЕВР, в тридневен срок, да се събере и да си поправи грешката. Това е явна техническа грешка. Има го в наредбата и в правилата. Има го и в съдебната практика, когато един съдия може, като си види грешката в решението, сам да си я поправи", уточни той.

  Зелена енергия

  Междувременно от Българската фотоволтаична асоциация (БФА) посочиха, че не производството от ВЕИ е причина за високите сметки. Както е известно икономическият и енергиен министър Делян Добрев обясни, че една от причините за декемврийските сметки за ток е, че от 1 юли миналата година има 14% поскъпване на електричеството, като 8% се падат на зелената енергия.

  От БФА обаче представиха друга сметка - добавката за зелена енергия заема 6% от сметките ни за ток. Останалите 94% отиват за заплащане на произведената от АЕЦ и ТЕЦ електроенергия, за тока на топлофикациите, за пренос, разпределение, достъп до мрежата и т.н. А голяма част от "зелената добавка", която се плаща в сметките, отива директно към НЕК - чрез цената за достъп до мрежата. Приходите от това перо се пренасочват директно към електроразпределителните предприятия (ЕРП) и Националната електрическа компания (НЕК). Благодарение на ДКЕВР и с благословията на правителството, ЕРП и НЕК ще получат 200 милиона лева, които се заплащат от потребителите чрез добавка зелена енергия. Така, вместо да финансира развитието на ВЕИ, голяма част от поскъпването в средата на 2012 г. отива за подпомагане на ЕРП и НЕК.

  Именно заради "цената за достъп до мрежата" от БФА питат защо 200 млн. лева отиват към НЕК и ЕРП-тата и дали е доказано, че разходите на ЕРП-тата и НЕК за управление на електроенергийната мрежа възлизат на такава колосална сума?

   


  Линк

Назад