Назад

Тодор Ванков, предприемач: "Инвеститори ще дойдат във Видин, ако има облекчения за тях"


 • Тодор Ванков, предприемач: "Инвеститори ще дойдат във Видин, ако има облекчения за тях"


   

  За развитието на бизнеса и проблемите, пред които се изправят видинските предприемачи е Нашата тема днес. Бизнесът замира в града, а младите и образовани хора търсят препитание другаде. Така хората във Видин виждат развитието на региона ни от години наред. Според видинчани централната и най- вече местната власт трябва да се погрижат, за подобряването на условията на живот и работа в Северозапада, и по- специално във Видин. Заплатите трябва да се повишат, за да могат хората да "връзват двата края", а местните предприемачи и работодатели да подобрят отношението си към техните работници. Това са мненията на видинчани, събрани в анкета на РАДИО ВИДИН. 

  "Подобно е положението в цялата страна", коментира анкетата Красимир Кирилов, председател на Видинската търговско- промишлена палата анкетата, който бе гост в"Посоките на делника". Той се позова на резултатите от направеното през месец декември от Българската търговско- промишлена палата (БТПП) анкетно допитване сред бизнеса в цялата страна, включително и сред видински предприемачи. 24 анкетни карти са постъпили във Видинската търговско- промишлена палата (ВТПП). Според отговорите в тях, предприемачите не очакват съществени промени за развитието на бизнеса да настъпят през тази година, но също така не смятат, че 2013 г. ще бъде по- лоша. Според анкетираните през т.г. работните места няма да се увеличат, по- скоро ще има намаление на работната ръка

  "Най- големият проблем, пред който се изправя бизнеса елипсата на хора. И търговия и бизнес се прави с хора. Дори някоя фирма да иска да се разшири, не може. Управляващите говорят, че човешкият ресурс е техен приоритет, но не съм убеден, че това е така", е мнението наКирилов. Квалифицираните хора, притежавайки уменията и знанията, не остават друг да им намери работа, а сами я търсят и намират, но много често вече извън държавата или в големите градове на страната, допълва председателят на ВТПП. 

  От 2009 година започват трудните времена за бизнеса на един от видинските предприемачи- Тодор Ванков, който е собственик на строителна фирма. Предимнопоръчки за дребни ремонти е изпълнявал строителят през изминалата година- поправки на покриви, монтаж на фотоволтаични панели. Според видинският предприемач, който е кандидатствал за изпълнение на обществени поръчки поевропейските програми, условията не са еднакви за всички кандидати: 

  "Документите за участие в обществените поръчки така са направени, че винаги могат да намерят причина да те извадят от участието в търга, ако предварително не си се договорил с тях." 

  Според Ванков основният проблем пред развитието на бизнеса във Видин е, че инвестициите не са насочени към подпомагането на предприемачите. Средствата по европрограмите са трудно достъпни заради тромавата бюрокрация, смята бизнесменът. За да си задържи работниците през зимата, когато не се изпълняват поръчки, собственикът на строителната фирма изпраща хората на трудовата борса до пролетта, когато започва сезонът на строежите. Според Ванков високото темпо на строителството, което е било през 2007- 2008 година, няма да може да се възстанови. Работа за строителите може да се открие, ако в региона се предоставят облекчения за инвеститорите, които искат да открият фабрики и предприятия.
   

   


  Линк

Назад