Назад

Цветан Симеонов: Административната тежест и липсата на образователна реформа са сред трудностите пред компаниите


 • Цветан Симеонов: Административната тежест и липсата на образователна реформа са сред трудностите пред компаниите


   

  София. Административната тежест на високо равнище, непрекъснато променящите се закони и липсата на реформи в образователната система са сред основните трудности, пред които се изправят компаниите у нас. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Той определи изминалата 2012 година като година на най-голям застой в българската икономика. За съжаление обаче проучване на БТПП показва, че и през настоящата 2013 година не се очакват значителни промени в бизнес климата у нас. Няма да сме свидетели на ръст на вътрешните продажби, на разширяване на заетостта в компаниите у нас и на въвеждане на нови мощности в експлоатация, посочи експертът и отбеляза, че оптимистичното през 2013 година е увеличаването на износа на фирмите най-вече на нови пазари. 
   
  По отношение на проблемите пред инвеститори у нас, Цветан Симеонов обясни, че една от най-важните нерешени трудности е именно липсата на образователна реформа. Статистиката показва 40% неграмотност в началното образование. Ако в някое предприятие се дава дори 5% негодна продукция, работодателят изгонва виновника, а в образованието имаме 40% пълен брак на продукцията, а увеличаваме заплатите на всички учители, вместо само на тези, чиито ученици дават отлични резултати и на матури и на приемни изпити в университетите, коментира председателят на БТПП. 
   
  По думите му – чуждестранните инвеститори изпитват трудности и по отношение на административната тежест, както и бързо променящите си закони. Пример за подобни тежести са фирмите за третиране на отпадъци, където за да се съобрази с всичките детайли фирмата или не трябва да произвежда, или трябва да отдели по-голям персонал за спазването на разпоредбите отколкото за производствената си дейност, посочи той и подчерта, че подобна е ситуацията и със извършването на транспортни услуги. Всичко това са частици от един голям пъзел, който трябва да се подреди, за да може страната ни да е привлекателно място за инвестиции. Само тогава може да допълним и да оберем плодовете от предимствата ни като стабилна макроикономическа среда, добро местоположение, сравнително грамотни хора до момента, коментира още Симеонов. Според него проблем за инвеститорите е и неефективността на държавните разходи, както и изготвянето на стратегии преди да са отчетени резултатите от предишните. Пример за това е стратегията за административната реформа до 2020 година, като не е казана нито дума за постигнатото 10 години назад, отбеляза председателят на търговско-промишлената палата. Той наблегна и на въвеждането на електронното правителство, което представлява спасение за самото правителство. 
   
  Цветан Симеонов обясни, в момент на спад е подходящо да се прехвърлят малко повече права на организациите на компаниите в самите сектори и БТПП ще настоява за подобни права. В икономическата програма на ГЕРБ има проект за приемане на Закон за браншовите организации, което включва и прехвърлянето на дейности по саморегулирането на секторите в тези браншове и организации, но за съжаление това няма изгледи да се осъществи, отбеляза Симеонов. Председателят на палатата заяви, че има надежда при едни разумни стъпки икономиката на България да тръгне към възход. 
  Ванина НЕДКОВА 
   
   

  Линк

Назад