Назад

Цветан Симеонов: БТПП: България е отличник по отношение на държавния дълг


 • Цветан Симеонов, БТПП: България е отличник по отношение на държавния дълг


   

  София. България се нарежда в списъка на отличниците по отношение на държавния дълг. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Симеонов представи данни от проучване в САЩ, сравнение с данни от проучване на палатата в страната ни.
  България влезе в групата на отличниците, а не в групата на двойкаджиите, които продължават да трупат дългове и да ги остават на следващото поколение, коментира експертът. 
  Отличници са страните - Австралия с ръст 3,4%, а дефицит 0,7%, Чили с дълг 11% и ръст 5,4%, като с подобни показатели са и държавите Южна Корея, Швеция, Швейцария и България. От другата страна на проучването откриваме страните с успешни икономики като Франция, която обаче е с дефицит около 90%, сравнен с брутния вътрешен продукт, Италия със 126%, Испания с 91%, Англия - 89%, САЩ - 107% натрупан дълг и Япония - 236%, посочи Цветан Симеонов. По думите му - „на този фон България има върху какво да гради, но не бива да се откъсва от макроикономическата стабилност”. Липсата на прагматични мерки от това и от каквото и да е следващо правителство може да ни изиграе лошо и да влезем в другия списък, а не този на отличниците, каза председателят на БТПП. 
  По отношение на междуфирмената задлъжнялост Цветан Симеонов даде за пример арбитражния съд на БТПП, който взима решения по-бързо и по-евтино в сравнение със съдебните процедури. БТПП има на разположение и Съюз на медиаторите, но за съжаление българинът не е свикнал да прибягва до медиации. У нас например компания разваля отношенията си с доскорошен партньор и се стреми да го унищожи, без да си дава сметка, че ако го запази, утре отново той ще купи от него, коментира експертът. Като причина за увеличаването на междуфирмената задлъжнялост Симеонов посочи бавните и скъпи процедури по закриване на фирми. Според председателя на палатата - успех за страната ни е това, че за едно евро може да се регистрира компания ООД, но след това, когато фирмата види, че вече не може да се справя на пазара, е много трудно нейното закриване. В България институциите нямат волята, да накажат поне един за това, че навреме не е обявил фирмата в неплатежоспособност, каквото е изискването на закона, за да попречат на много други да продължават да завличат партньорите си, криейки лошото си финансово състояние. Виждаме сега отчаяни усилията да се спасяват и държавни фирми, които отдавна са изпаднали в неплатежоспособност, подчерта Цветан Симеонов. 
  Ванина НЕДКОВА 
   

  Линк

Назад