Назад

Всеки стажантски или ученически труд трябва да се заплаща


 • Всеки стажантски или ученически труд трябва да се заплаща
  Младежка безработица от 28,2% за последното тримесечие на изминалата година обяви НЦИОМ

  Всички стажанти у нас да работят на договор и срещу заплащане. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, които подготвят депутати от ГЕРБ. Почти всеки трети млад човек е без работа у нас, показват данните на Евростат. България се нарежда веднага след двойкаджиите в класацията на Европа - Испания и Ирландия.
   
  Националният статистически институт обяви обща младежка безработица от 28,2% за последното тримесечие на изминалата година. Данните са за младите хора на възраст между 15-29 години. Това на практика са младежи, които просто бездействат - не работят и не учат.
   
  Добрата новина е, че се наблюдава лек спад сред безработните, спрямо предходното тримесечие. Това обаче не означава непременно увеличаване на заетостта в тази група, коментират експертите. В България близо половината от младежите са така наречените "дългосрочно незаети" и съвсем закономерно – силно демотивирани.
   
  Най-ниски нива на безработца в тази възрастова група бележат Германия и Австрия. В началото на 2012 г Министерството на труда и социалната политика изготви прогноза за развитието на пазара на заетостта до 2020. Според тази прогноза, ако тенденциите се запазят, през следващите осем години броят на българските младежи, регистрирани в бюрата по труда и извън трудовия пазар, може да се удвои и да надскочи 1 милион.
  До голяма степен решението на проблема е в мерките, които ще предприеме държавата и то най-вече като насърчава заетостта сред младежите и предприеме ходове за намаляване на емиграционния поток. В този смисъл са и готвените законови промени, които ще задължат работодателите да плащат заплата на стажантите си.
  Вера Стоянова провери какви са настроенията сред бизнеса и младежите.
   
  Ако промените влязат в сила, работодателите ще трябва да сключват договор за срок от един до девет месеца с всеки стажант, който наемат във фирмата си. Заплащането на труда на младежите не трябва да е по-малко от минималната работна заплата. Целта е това да помогне на кариерата на хората до 29 години.
   
  Стажът срещу заплащане вече се прилага в някои от по-големите компании, както и във фирмите, които участват в програмите за заетост на Социалното министерство. Работодатели приемат идеята за заплащането на стажантския труд. От бизнеса обаче ще настояват да получат възможност да сключват стажантски договори и за по-малко от месец, защото някои постъпват на стаж само за седмица-две.
   
  Всеки труд трябва се заплаща затова и ние считаме, че стажантския труд не е различен. При всяко положение той е малко по-квалифициран от ниско квалифицираните работници, които сме приели дали условно или безусловно да съществува минимална работна заплата - това каза в интервю за TV7 Цветан Симеонов , председател на БТПП.
   
  Важно е да бъдат подкрепени разумни мерки, които ще доведат до намаляване на нивото на безработицата сред младите.
   
  Една от тези мерки може да бъде въвеждането на нормативна уредба в Кодекса на труда на договорите за стажуване и на договорите за ученичество. И сега стажовете се провеждат , много учащи се независимо дали в средното или във висшето образование идват на стаж включително в БТПП.
   
  За работодателите, които са на „светло” това ще бъде едно улеснение, защото ще ясно разписани правила и изисквания. Така всички ще работят при едни и същи правила, което ще позволи да има едно нормална конкуренция за тези млади хора.Ние самите до сега сме наели няколко човека по програмите „Първа работа” и по „Ново начало”. Някои от тях ще останат на работа в Българската търговско-промишлена палата.
   
  Промените в Кодекса на труда ще бъдат тема на следващия съвет за тристранно сътрудничество.
  Основен проблем е и липсата на връзка между бизнеса и образованието, което получават младите хора у нас. Има и известни проблеми с наемането на млади хора на срочни трудови договори. Предложението на депутатите от ГЕРБ е само една първа крачка в посока улесняване на трудово-правните отношения.
   


  Линк

Назад