Назад

4 пъти повече фирми са пострадали заради природно бедствие


 • 4 пъти повече фирми са пострадали заради природно бедствие
   

  • България, 05.01.2013 19:04 ( последна промяна в 05.01.2013 19:53)
  • Автор: Константин Караджов
  • Видяна: 225 пъти

  За да не плащат неустойки, те са си извадили така наречения сертификат за форсмажор

  Миналата година четири пъти повече фирми са пострадали заради природно бедствие, стачка или друга непреодолима сила. За да не плащат неустойки, те са си извадили така наречения сертификат за форсмажор.

  От Българската търговско-промишлена палата (БТПП) отдават резкия скок на издаваните "извинителни бележки" за фирмите на многобройните бедствия, които сполетяха страната - земетресението и изключителните студове и сняг миналата зима, а също така наводненията и блокирането на пътища заради стачки. Очевидно фирмите имат и по-добро разбиране за търговското право и възможността да се оневинят в отношенията с друга фирма, а не да плащат неустойки.

  Пусни видеоФирма, правеща дълбок сондаж в Добруджа, е пострадала от земния трус в Румъния миналото лято. 5-километровата сонда се е счупила при труса със сила 4 по Рихтер във Вранча. Фирмата е извадила международно признат сертификат за форсмажор, за да не плаща неустойки заради инцидента, който забавя с месеци работата й.

  Миналата година заради половинметрови преспи и сибирски студ строителите на пречиствателна станция в монтанско пък не са успели цял месец да започнат работа. Строителите на една от магистралите ни пък са си извадили такъв сертификат заради неописано свлачище, което оскъпява проекта с милиони. В друг случай голям хипермаркет, който е наемател в един от морските молове, е приложил снимков материал, за да докаже, че не дължи наем за периода, в който е бил наводнен.

  Ръстът в издаването на такива сертификати е най-вече по дела за неустойки между фирми в страната. Третият, вероятно най-сериозен фактор е, че фирмите вече всяка стотинка се стремят да защитят в своята ежедневна дейност или да получат. По-често се съдят и за по-малки суми, отколкото преди.

  За една малка фирма пожар в цеха и неустойки то 4-5 хиляди лева може да са също толкова съществени, колкото милиони за строителите на магистрали. По данни на БТПП средният спор между фирми е за 60-70 хиляди лева.   Линк

Назад