Назад

Искат и аптеките да се свържат с НАП


 • Искат и аптеките да се свържат с НАП
   Касовите апарати на всички аптеки в страната да бъдат в постоянна електронна връзка с Националната агенция по приходите. Това поискаха вчера от Конфедерацията на работодателите и индустриалците. По този начин ще се води по-ефективна борба със сивия сектор в този бранш, смята Огнян Донев, председател на конфедерацията. По принцип всички фирми, регистрирани по ДДС у нас, трябва подобно на бензиностанциите да се свържат с данъчните до края на септември.
  Изпълнението на антикризисните мерки е основен приоритет през тази година за Асоциацията на индустриалния капитал, съобщи председателят Васил Велев. Той предложи набелязаните мерки да се актуализират, защото икономическата ситуация е значително променена. Необходимо е рязко подобряване на бизнес средата и разширяване функциите на електронното правителство, смята Велев. Освен това от бизнес организацията настояват таксите, които плащат фирмите, да бъдат съобразени с разходите за администрирането им. В тази ситуация обаче си остава водещата позиция на държавата, смятат представителите на деловите среди у нас. Определянето на такса смет в зависимост от генерираните отпадъци е един много стар проблем, който отново беше повдигнат от Васил Велев.
  Навлизаме в годината на оздравителните фалити според председателя на КРИБ Огнян Донев. С активната дейност ще се разделят компаниите с разклатено икономическо здраве, които не бъдат погълнати от своите конкуренти.
  Според председателя на Българската стопанска камара Божидар Данев заложеният ръст на икономиката ни от 3,5 на сто е недостатъчен. За да догоним страните от Европейския съюз, трябва да има поне шест на сто растеж през следващите десет години, смята Данев. През 2011 г. ще се отворят нови работни места предимно в отраслите, които имат ръст на износа, прогнозира Данев. Той отчете, че за последните две лета броят на работните места в страната е намалял с 12,6 на сто. Продължаващата влошена ликвидност в страната е един от основните проблеми и през тази година според стопанската камара.
  Забавянето на процедурите в Търговския регистър пък е един от проблемите, които набелязаха от Българската търговско - промишлена палата. От БТПП предложиха, когато има забавяне, администрацията да използва аутсорсинга. От палатата очакват през тази година да се приеме закон за браншовите организации и нов закон за възобновяемите енергийни източници. 

  Линк

Назад