Назад

bTV и Google – най-силните марки в България


 • bTV и Google – най-силните марки в България
   

  (26.12.2012 10:49)    
  Google е най-силната марка в България, а bTV е лидер сред българските брандове според резултатите от независимото проучване на потребителския сегмент на българския пазар, което се провежда за трети пореден път у нас по инициатива на глобалната организация Superbrands.
   
  Наградите бяха обявени снощи на бляскава церемония в Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
   
  Световната интернет търсачка измести досегашния двукратен лидер Coca-Cola, а националната телевизия изпревари убедително мобилния оператор „М-Тел“. Google е безспорен фаворит и сред вота на хилядите потребители, гласували в интернет. За пръв път в историята на класацията у нас в Топ 20 попада и още една българска марка – „Девин“. От номинираните в различни категории и сектори 1500 марки, опериращи на българския пазар, 500 бяха избрани за Superbrands в промоционалната програма за 2012–2013 г. на международната брандинг организация.
   
  Някои от досегашните лидери по категории и сектори запазват водещите си позиции, но при други се наблюдава динамика: BMW измести Mercedes-Benz от първата позиция в категорията „Автомобили“; при вината марката Todoroff отстъпи на „Домейн Бойар“; Apple изпревари Nokia при технологиите; Уникредит Булбанк е лидер сред финансовите институции, „Маджаров“ измести „Тандем“ от първата позиция в сегмента на месните продукти, а българската верига за бързо хранене HAPPY отстрани от първата позиция досегашния лидер в категорията McDonald's. M3 Communications Group, Inc. спечели приза на престижната глобална програма за четвърта поредна година.
   
  Проектът е част от глобалната програма Superbrands, която оперира в над 80 страни и промотира водещите марки на националния пазар, както и добрите бизнес практики. За втора поредна година изданието е придружено от специално приложение – Responsible Superbrands, посветено на обществената значимост на социално отговорния бизнес.
   
  Сред гостите са Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията, и Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, дипломати, бизнесмени.
   
  „Успешен брандинг по време на криза – това са разказите за 35 от най-силните потребителски марки на нашия пазар, събрани в четвъртото издание на глобалната организация Superbrands за България. Без съмнение те слагат акцентите върху икономическата картина на страната в един труден и изпълнен с огромни предизвикателства за бизнеса и за обществото като цяло период. Както и да го определим – криза, рецесия, спад, стагнация, срив, няма по-добро време от това за инвестиране в брандинг. Защото брандът е лицето на всяка една компания“, каза Мила Бехар, представител на Superbrands за България.
   
  Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Членовете на Борда не получават материално възнаграждение, те не оценяват марка, с която са свързани, или брандове на свои конкуренти.
   
  Експертното жури на Superbrands се обновява всяка година и се формира от специалисти в следните три области: авторитетни представители на маркетинговата индустрия, мениджъри на ключови компании и бизнес организации, както и водещи журналисти от влиятелни медии. Председател на Борда на Superbrands за този проект е г-жа Венелина Гочева, президент на Издателския борд на Медийна Група България Холдинг. И тази година партньор на Superbrands в провеждането на националното гласуване на потребителите в интернет е водещият Институт за пазарни проучвания GfK Bulgaria.
   
  Списък с участниците в Superbrands за 2012–2013 г.
  „24 часа“, „Активиа“, Andrews/, Bella, BMW, bTV, Darik, Deroni, Devin, „Eko“, Fibank, „За цялата Фамилия“, Happy Bar & Grill, Helena Resort, Jobs.bg, Kaufland, Leki, M3 Communications Group, Inc., „На баба“, Nescаfé, Nestlé, Netinfo, „Орехите“, Oriflame, „Перелик“, „Сачи“, „Труд“, Technopolis, Telish, Todoroff, Tommi, UniCredit Bulbank, Vivacom, Western Union, Zepter.
   
  Повече за Superbrands
  Първият проект на Superbrands за България, реализиран през 2006 г., бе посветен на марките в сферата на потребителските стоки и услуги (business-to-consumers). Вторият успешен проект бе финализиран в началото на 2008 г. и бе посветен на марките в бизнес сегмента (business-to-business). Третият проект бе отново в сферата на потребителските стоки и услуги и беше реализиран през 2009 г.
   
  Глобалната организация Superbrands е независима институция, фокусирана върху брандинга. Тя отличава и популяризира изключителните търговски марки, които се открояват и доминират над всички останали в рамките на националния пазар. Организацията провежда конкурса за отличията Superbrands и реализира едноименната промоционална програма, която е представена в над 80 страни по света. Сърцевина на нейните програми са официалните й публикации, чрез които промотира най-успешните бизнес практики по света.
   
  Повече за потребителския вот на глобалната програма Superbrands за 2012–2013 г.
  Общо 2500 мъже и жени, ползващи интернет, взеха участие в гласуването на потребителите в българското издание на глобалната програма Superbrands за 2012–2013 г. 26-35-годишните имат най-голям дял сред участниците (41%), следвани от респондентите на възраст 36-45 г. (24%) и 18-25 г. (20%). Най-активни в онлайн гласуването са живеещите в София (46%), следвани от жителите на областните градове (32%), като най-малко са гласувалите от малките градове (21%). Значителна част от участниците живеят в домакинства с брутен средномесечен доход между 501 и 1500 лв. (43%). Мнозинството от участниците в гласуването (62%) отбелязват висока степен на познатост на марките (на стоки и услуги), които присъстват на пазара. Повече участници сред мъжете, отколкото сред жените, смятат, че имат висока познатост на марките стоки и услуги, присъстващи на пазара. Гласувалите на възраст между 18 и 45 години изразяват по-висока степен на познатост на марките в сравнение с групата над 45 г. Същото важи и за участниците, живеещи в столицата и областните градове, в сравнение с малките градове.
   
  Мненията на приятели, които ползват марките, и конкурентните цени се открояват като двата най-важни фактора, когато потребителите решават какви марки да купуват. Известността на марката, добрата реклама и положителните отзиви в медиите, както и лесното намиране на марката в предпочитания магазин, също са сред важните фактори (споменати от почти половината участници в гласуването). Мнението на приятели, както и етиката на марката оказват по-голямо влияние върху решението за покупка при жените, докато мъжете повече се влияят от известността на марката и обвързаността й с любимите им развлечения. При решението за покупка младите участници в изследването – между 18 и 25 г., са по-силно повлияни от мнението на приятелите, докато при по-възрастните (групата над 45 г.) по-голямо въздействие оказват конкурентните цени. За разлика от влиянието на приятелите, мнението на известни личности, които ползват марките, има най-малка тежест при вземането на решение за покупка сред участниците в изследването. Грижата за потребителите и произходът на марката се открояват като двата критерия с най-голяма тежест при избора на марка. Над една трета от участниците в онлайн гласуването посочват опазването на околната среда и етичното поведение сред критериите, които вземат под внимание при избор на марка. Опазването на околната среда се споменава по-често от жените. Мнозинството от участниците са склонни да платят по-висока цена за любимата си марка, като най-често приемливата граница е до 10% по-скъпо. Гаранцията за високото качество на стоката или услугата се откроява като водеща причина да се предпочете „маркова“ стока. На известна марка се разчита и тогава, когато потребителят не се чувства достатъчно добре запознат със стоката или услугата, която купува. Марката е определяща дори и в случаите, когато потребителите търсят най-добрата цена. Лоялни към предпочитаните от тях марки, независимо от предложенията на конкурентите, са малко над 40% от респондентите.

  Линк

Назад