Назад

Положителните очаквания на бизнеса за следващата година намаляват


 • Положителните очаквания на бизнеса за следващата година намаляват


   

  Намирането на квалифицирани кадри се оказва един от сериозните проблеми пред наемането на персонал, коментира главният секретар на Българската търговско-промишелна палата.

  Положителните очаквания за развитието на бизнес климата в Европа през 2013 намаляват, сочи проучване на Асоциацията на европейските палати, проведено в 26 страни-членки на ЕС.

  Анкетирани са 53 хиляди фирми относно техните очаквания за заетостта, инвестициите и приходите през следващата година, заяви в предаването Денят ON AIR  с водещ Ивайло Лаков главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров.  

  Оптимизмът намалява с около 10% при българските компании в очакванията им за развитие на бизнес климата през следващата година. При заетостта положителните им нагласи са паднали наполовина. Около 30% от анкетираните изразяват позитивизъм относно нивата на очакваните приходи.

  Основен проблем, който компаниите посочват като пречка за успешен бизнес, е невъзможността да намерят квалифицирана работна ръка. Неефективната администрация, сивият сектор и корупцията са част от другите основни пречки пред бизнеса в България, според проучването на БТПП.

  Сред положителните показатели, които се очаква да повлияят добре бизнеса през 2013 е макроикономическата стабилност и подобряването на инфраструктурата в страната.

  ВИЖТЕ ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВЪВ ВИДЕОФАЙЛА

     Линк

Назад