Назад

Унгария е готова да ни съдейства за бързо приемане в Шенген


 • Унгария е готова да ни съдейства за бързо приемане в Шенген


   17.01.2011 г. 08:34, Деси БАКЪРДЖИЕВА
  Основните цели в програмата на унгарското председателство на ЕС всъщност са приоритети и на България. Причината е, че проблемите на страната ни са сходни с тези на Унгария. Планът на новия председател е базиран на последиците от финансовата криза. Унгария ще се фокусира върху икономическия, социалния, политическия и институционалния напредък в целия съюз, което ще доведе до по-висока конкурентоспособност. Целта е Европейският съюз да е по-добре подготвен и да бъде предпазен в бъдеще от нова кризисна вълна. Това стана ясно по време на срещата на Евроклуба при Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по случай поемането на председателството на ЕС от Унгария. След Испания и Белгия това е третото председателство съгласно новите правила на Лисабонския договор.
  Европейската стратегия 2020, кохезионната политика и интеграцията на малцинствата, които са заложени в програмата на Унгария, имат изключително голямо значение и за България. Това заяви министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на форума в БТПП. Министърът подчерта, че Европейската стратегия 2020 ще изиграе много важна роля за развитието на икономиката в Съюза. Всяка държава членка трябва да си направи своя собствен сценарии 2020, защото бизнесът иска не само краткосрочни сигнали, а прогнозируемост в едно по-далечно бъдеще.
  Посланикът на Унгария в България Н.Пр. Юдит Ланг посочи, че по време на председателството страната й ще се придържа към изпълнението на стратегията 2020. Този документ е насочен към икономическия растеж, подобряването на заетостта и създаването на работни места, като по време на ръководството си Унгария ще акцентира върху иновациите. Други основни дейности ще са надграждането на постигнатото по отношение на кохезионната и енергийната политика. В рамките на унгарското председателство трябва да започнат и преговорите за бюджета на блока след 2013 г. Унгария смята да помогне и за успешното приключване на присъединителните преговори на Хърватия и Турция с Брюксел. Важна задача на унгарското председателство ще е и да съдейства за бързото приемане на Румъния и България в Шенгенската зона.

  Линк

Назад