Назад

Васил Тодоров, БТПП: Бизнесът в ЕС посреща 2013 г. със сериозен спад в положителните очаквания


 • Васил Тодоров, БТПП: Бизнесът в ЕС посреща 2013 г. със сериозен спад в положителните очаквания


   

  15 декември 2012 | 21:12 | Агенция "Фокус"
  Начало / Частен бизнес
   
  София. Бизнесът в ЕС посреща 2013 г. със сериозен спад в положителните очаквания за развитието на бизнес климатът в Европа. Това сочи изследване на Асоциацията на европейските палати, проведено в 26 страни-членки на ЕС. Анкетирани са 53 хил. фирми относно техните очаквания за заетостта, инвестициите и приходите през 2013 г. Това каза в централната новинарска емисия „Денят” с Ивайло Лаков на телевизия България он ер Васил Тодоров, главен секретар на БТПП.
   
   
  В България с 10% по-малко в сравнение с миналата година са компаниите, които дават положителна прогноза за развитието на бизнес климата през следващата година. За заетостта през 2013 г. оптимизмът е спаднал почти наполовина. Около 30% от анкетираните изразяват позитивизъм относно нивата на очакваните приходи.
   
   
  Основен проблем, който компаниите посочват като пречка за успешен бизнес, е невъзможността да намерят квалифицирана работна ръка. Неефективната администрация, сивият сектор и корупцията са част от другите основни пречки пред бизнеса в България, според проучването на БТПП. В изследването са отбелязани и положителни фактори, които ще повлияят добре на бизнеса през 2013 г. На първо място това са макроикономическата стабилност и подобрената инфраструктура в България. 

  Линк

Назад