Назад

Бизнесът поиска по-нисък праг за "внос" на работници


 • Бизнесът поиска по-нисък праг за "внос" на работници


   

  Ветото на модела "гражданство срещу пари" стигна до НС
  СЕГА СНИМКИ
  Росен Плевнелиев  Само в рамките на няколко часа бизнесът настоя за по-ниски прагове за придобиване на разрешение за българско гражданство, а държавният глава Росен Плевнелиев върна част от текстовете от спорния закон за инвестициите за доработка.

  Проучване на търговско-промишлената палата показва, че 92% от фирмите смятат за нужно да бъдат снижени критериите за получаване на разрешение за постоянно пребиваване. В приетия в края на ноември закон за инвестициите границата за българско гражданство бе сложена на най-малко 4 млн. лв. инвестиции и разкриване на най-малко 50 работни места.

  Повечето от фирмите (58%), участвали в проучването на БТПП, приемат за достатъчно вложение от 500 хил. лв. "Проблемът с разрешенията за временно пребиваване е най-вече за големите IТ фирми, които искат да "внасят" специалисти у нас за определен период от време, а част от тях се оплакват от процедурите, по които се случва това сега", заяви за в. "Сега" шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов.

  Що се отнася до броя новоразкрити места, почти всяка втора фирма смята, че той не бива да се променя, докато 34% от бизнеса е на мнение, че изискването може да бъде намалено на 40 новоразкрити щата. Други 11 на сто пък искат промяната да се отнася само за 20 работни места.

  Трън в очите на бизнеса остава текстът, който предвижда държавата да покрива осигуровките за работници на големите инвеститори за определен период от време. Друг е въпросът, че пари в бюджет 2013 за подобен реверанс към големите няма. Българският бизнес е категоричен, че подобно облекчение няма да доведе до желания ефект и единствено ще изкриви пазара. Според Асоциацията на индустриалния капитал така държавата ще доведе до официализиране на сивия сектор и ще даде зелена светлина за създаването на нелоялна конкуренция.

  СПИРАЧКА

  Указът на президента за ветото на част от текстовете в закона за инвестициите пристигна вчера в парламента. Държавният глава връща за доразглеждане текстовете, свързани с възможността на чужди инвеститори да получават българско гражданство срещу инвестиция или вложение в българско дружество. Росен Плевнелиев официално се обявява срещу възможността да се "купува" гражданство срещу инвестиции без значение от размера им, макар че допусна облекчена процедура в някои случаи. "Преценката за това дали да се даде гражданство, или не не може да почива на финансови аргументи", заявява президентът. Според него то трябва да бъде свързано със "заслугите на лицето към Република България и интереса, който държавата има от това да създаде посредством натурализацията политическата и правна връзка държава - гражданин

   


  Линк

Назад