Назад

Бизнесът: Стига скандали!


 • Бизнесът: Стига скандали!


   Бизнесът поиска стоп на скандалите, а правителството да се обърне към икономиката. Ако икономиката не бъде управлявана, тя ще създава скандали. Този призив от името на българския бизнес отправи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев при представянето на приоритетите за 2011 г. на шестте национално представени работодателски организации.
  Правителството осъществява антикризисните мерки асиметрично, като се забавят предложените от бизнеса, коментира той. Пред управляващите има множество възможности за създаване на добра бизнес среда, но те могат да бъдат пропилени заради изборната година, е оценката на бизнеса. Данев алармира и че обществените поръчки са намалели наполовина през 2010 година.
  И председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев посочи, че бизнесът се нуждае от спокойствие, а не от скандали, за да се развива. Той прогнозира, че 2011-а ще бъде „годината на оздравителните фалити". Според работодателите губещите фирми или ще фалират, или ще бъдат придобити от конкурентите си. На бизнеса е нужна спокойна среда за работа с конкретни приоритети за развитието на икономиката, заяви Донев.
  Според шефа на КРИБ след бензиностанциите касовите си апарати със системата на НАП ще трябва да вържат и аптеките. До септември всички фирми, регистрирани по ДДС, трябвало да изградят електронна връзка с данъчните.
  От бизнеса поискаха правителството да се заеме с конкретни задачи, за да се подобри бизнес средата и икономиката да започне да се възстановява по-бързо. Антикризисните мерки трябва да бъдат преразгледани и да се приложат през тази година, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.
  Сред приоритетите на браншовите организации са административната реформа, въвеждането на електронно правителство, здравна и пенсионна реформа, подобряване на регулаторните режими и справедливо определяне на държавните такси. Освен това всички касови апарати трябва да се свържат още сега с Националната агенция за приходите - няма техническа пречка за това, а ще се намали сивия сектор, каза още Божидар Данев. По думите му обществените поръчки са намалели с 50% през 2010 г., а броят на работните места се е свил с 12.6% за две години. Не трябва да се допуска обществените поръчки да отиват при държавните и общински структури и са нужни по-сериозни действия за усвояване на парите от еврофондовете, допълни Данев.
  От Българската търговско-промишлена палата разкритикуваха администрацията. Бавенето по някои процедури е със седмици, дори месеци. Ако чиновниците нямат възможност да се справят с определени функции, те трябва да се аутсорсват, коментира Васил Тодоров от БТПП. По думите му браншовите организации имат достатъчно капацитет да се справят с тези дейности.

  Линк

Назад