Назад

Лошата администрация е проблем номер едно за бизнеса през 2012 г.


 • Лошата администрация е проблем номер едно за бизнеса през 2012 г.


   

  През изтичащата година фирмите са най-недоволни от честите изменения в нормативната база и намирането на подходящи служители, сочи проучване на БТПП
   
  Неефективното административно обслужване е бил най-големият проблем, който е възпрепятствал бизнеса през 2012 г. Това сочи анкетно допитване, направено през ноември сред 100 фирми, членуващи в Българската търговско-промишлена палата (БТПП), с цел оценка на условията за бизнес и инвестиране в България през тази година.
   
  Лошата администрация е била проблем номер едно за 80% от анкетираните фирми.
   
  На второ място се посочват честите изменения в нормативните документи - 76% от запитаните. Повече от половината от фирмите се оплакват от корупция в публичните институции и конкуренцията от фирмите, работещи в сивата икономика.
   
  Въпреки нарастващата безработица в страната през изминаващата година, намирането на подходящи служители попада на трето място като пречка за фирмите, сочи проучването. Над 64% от фирмите имат проблеми при намирането на служители с подходящата квалификация и образование.
   
  Членовете на БТПП виждат влошаване през 2012 г. основно в три насоки - таксите, които плаща бизнесът (според 65%), законодателната среда и регулациите (според 52%) и енергетиката (според 48%).
   
  Сборът от процентите надхвърля 100, тай като участвалите в проучването на БТПП са давали по повече от един отговор.
   
  Единствено в инфраструктурата преобладаващата част от бизнеса – 59%, отчита, че има подобрение. Следват макроикономическата и фискална стабилност на страната и работата на данъчната администрация, но посочени от по-малко фирми (съответно 18% и 14%).
   

  Линк

Назад