Назад

Бизнесът вдига заплатите


 • Бизнесът вдига заплатите


   

  Висококвалифицираните служители ще получават по-добри трудови възнаграждения, както и по-добри условия за работа
   
  Бизнесът е готов да вдига работни заплати догодина, но само на най-добрите си специалисти. Това сочи анализ на Българската търговско-промишлена палата. Въпреки свиването на търговията и инвестициите, а оттам и на заетостта, работодателите ще бъдат принудени да плащат повече на квалифицираните си служители, за да не ги загубят.
   
   
   
  Да бъдеш най-добрият в своята професия ти гарантира две неща - никога да не останеш без работа и винаги да бъдеш добре платен. Борбата за квалифицирани служители накара фирмите да се надпреварват в кражбата на кадри и щедро да предлагат големи заплати.
   
   
   
  След отварянето на европейския пазар за български работници опасността от изтичане на специалисти нараства, затова и работодателите обещават догодина да са щедри и да увеличат заплатите на най-добрите.
   
   
   
  И към момента най-платени са специалистите в телекомуникациите и IT сектора, следвани от работещите в добивната промишленост и енергетиката. Според фирмите за предлагане на работа не заплатата, а уважението и отношението стават напоследък водещи при избора на работа от страна на високо квалифицираните служители.
   
   
   
  Анализът на пазара на труда показва, че специалистите работят на едно място не повече от три-четири години и после търсят реализация в друга фирма. И ако новините за най-талантливите служители са добри, то 2013 г. ще попари надеждите на нискоквалифицираните работници, които освен без високи заплати, има опасност и да останат без работно място.


  Линк

Назад