Назад

Българският бизнес е сред най-големите оптимисти в Европа


 • Българският бизнес е сред най-големите оптимисти в Европа


   

  Почти 20% от фирмите у нас очакват ръст на заетостта, но главно заради европрограмите
  Цветан Симеонов
  Задава се поредната трудна година за бизнеса. По-скромни печалби, по-малко инвестиции и умерени очаквания за наемане на персонал прогнозират фирмите за идната 2013 г. Това става ясно от проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати сред 53 000 фирми в Европа, от които 631 са български. Макар и по-скромно в сравнение с м.г., родните фирми са все така заредени с оптимизъм и смятат, че рано или късно ситуацията ще се подобри. Най-оптимистични оценки за бизнес климата имат Латвия, Турция и Румъния. А страната ни се нарежда на 5-о място по положителна нагласа. Най-черногледи са Словакия и Кипър, в Германия също преобладават мрачни нагласи, при това за първи път от 2009 г. насам.

  "Признаците за бързо възстановяване не са много, като впечатлението е, че 2013 г. се очаква да бъде още една трудна година както за Европа, така и за България", заяви шефът на БТПП Цветан Симеонов. Почти 60% от българските фирми не очакват по-високи приходи от продажби през следващата година, а по-скоро смятат, че те или ще спаднат, или ще са еднакви с тазгодишните. 1/5 от компаниите пък смятат, че приходите им от продажби у нас ще намалеят, а 30% - че ще се увеличат. "За нас негативните прогнози на бизнеса са нещо очаквано. ЕС не се съобразява с това, че е криза, и предлага увеличение на европейския бюджет за догодина. Бизнесът иска да се заложи на по-малка и на по-ефективна администрация за сметка на съкращаването на бюджета. Иначе не можем да очакваме да се случи чудо", коментира Симеонов.

  Въпреки мрачните прогнози на Европейската комисия, според която до края на годината безработицата ще мине 13%, бизнесът не очаква катаклизми догодина. Всяка втора фирма не очаква да има промяна в размера на инвестициите догодина, а според 25% от компаниите те ще спаднат. Данните за заетостта са подобни - преобладаващата част от фирмите смятат, че тя ще се запази, около 15% от тях очакват по-висока безработица. Други 18.1% пък смятат, че през 2013 г. ще има повече наети. "Положителните очаквания за заетостта на някои от фирмите се дължат основно на увеличените суми по програмите от ЕС, които се отпускат от социалното министерство. На база на тези стимули някои фирми могат да увеличат броя на наетите", обясни шефът на БТПП.  НАГЛАСИ

  Данните можеха да бъдат още по-негативни, но в класацията по различни причини не са включени Франция и Гърция, заяви шефът на БТПП Цветан Симеонов. Той обясни, че настроенията на техните компании най-вероятно щяха да дадат още по-мрачен облик на анализа. "В страните от ЕС, които са основни партньори на България, очакванията не са много големи, затова ние не можем да разчитаме на това, че тласъкът ще дойде от ЕС", каза още той.

   


  Линк

Назад