Назад

Строителството е най-сивият сектор във Варна


 • Строителството е най-сивият сектор във Варна


   

  23 ноември 2012, 15:12
   
  Това е сферата, в която най-много се укриват доходи 
   
  Строителството и услугите са най-"сивите" икономически сектори във Варненския район, съобщи началникът на Инспекцията по труда в крайморския град Иван Иванов.  По думите му след тях се нареждат търговията на дребно и ресторантьорството.
  Иванов отчете, че от януари до 20 ноември служителите на инспекцията са извършили 3726 проверки във фирми, предаде БТА. В сравнение със същия период на 2011 г. нарушенията от страна на работодателите са нараснали с над 11 процента.
  Иванов подчерта, че в региона намалява броят на работниците без трудови договори. През тази година са засечени 401 такива случая, докато до края на ноември 2011 г. те са били 501.
   
  Работниците във Варненско чудесно познават правата си, но много често предпочитат да прикриват нарушенията на работодателите си, коментира Иванов. По думите му това е валидно най-вече когато служителят взема повече пари от написаните в трудовия договор или работи "на черно", тъй като получава някакви средства от бюрото по труда.
   
  Иван Иванов представи картината със "сивата" икономика в региона по време на семинар, организиран от Българската търговско-промишлена палата за повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика в страната.

  Линк

Назад