Назад

Сивата икономика във Варна и областта най-застъпена в строителството и услугите


 • Сивата икономика във Варна и областта най-застъпена в строителството и услугите


   

  22.11.2012 12.58
   
  Въпреки че през последните 2 г. сивата икономика във Варна и областта е намаляла, в което пръст има и кризата в страната, най-солидно тя е застъпена в строителния бранш. Това съобщи шефът на Областната инспекция по труда инж. Иван Иванов, който припомни, че без трудови договори по време на бума на недвижимите имоти 90% от работниците са били без контракти. Като една от причините този вид нарушения на КТ да се топят той посочи и работата на 20-те инспектори от ОИТ, които вече извършват съвместни проверки с данъчните и полицията.
   
  Така работещите на черно нямало да се скрият и при нужда се водели от обекта или предприятието в районното за установяване на самоличността. Солените глоби за работодатели – от 1500 до 15 000 лв. пресичали нарушенията.
   
  От началото на годината до 20 ноември от ОИТ – Варна, са извършили 3726 проверки , т.е. с 11,2% повече от м.г. Ръстът на нарушенията също е 11,2%. За липса на регистрирани трудови договори са съставени 401 акта, като през 2011 г. те са били 501.
   
  На второ място с най-голям дял нарушения на трудовото право е секторът с услуги, на трето и четвърто са търговията на дребно и ресторантьорството.
   
  В туризма се наблюдава излизане от сивата икономика, но вървят негативни тенденции работник и работодател да се договарят за плащане на част от възнаграждението „под масата“. Същият номер вървял и при регистрирани в бюрата по труда като безработни или самонаети лица, работещи по проекти. Не се спазват и нормите на КТ при освобождаване на работника от работодателя.
   
  Собствениците на хотелите „Хелиос“ и „Дабъл трий“, срещу които служителите бяха пуснали 45 жалби за неизплатени осигуровки и заплати, са се издължили още в деня, в който КТ „Подкрепа“ събра медиите и огласи проблема. „В 18:10 часа ми представиха платежните нареждания за 237 000 лв.“, обясни Иван Иванов.
   
  Данните за трудовия пазар и нарушенията бяха изнесени по време на дискусията по проекта „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и действия за ограничаването й“.
   
  Той се осъществява от Българската търговско-промишлена палат по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007 – 2013. В обсъждането се включиха от КТ „Подкрепа“, от КТ „Подкрепа“, Бюрото по труда и службата по заетостта, НОИ, представители на бизнеса, неправителствени организации, както и зам.-областният управител на Варна Пламен Манушев. 

  Линк

Назад