Назад

Идея: Банките да одобряват европроекти


 • Идея: Банките да одобряват европроекти 23.11.2012г. ТРУД


   

  автор(и): Емил Пeтров, прочитания: 426, коментари: 1
   
  Управляващите трябва да прехвърлят на банките оценката на бизнес плановете, които фирмите дават, за да получат финансиране по европейски проекти. За това призова председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  Вместо в държавната администрация, оценката на бизнес плановете трябва да се прави в кредитните отдели на банките, каза Симеонов. Така много по-ефективно биха се усвоили европейските средства, смята той.
  Сега оценката на проектите от банки се използва само за малките и средните предприятия по програмата JEREMIE, но иначе идеята това да се приложи за всички оперативни програми не среща институционална подкрепа.
  "Трябва да създадем заедно модел за взаимодействие с банките, но това не означава, че всичко трябва да минава през тях", заяви обаче Кирил Гератлиев, шеф на дирекция "Европейски фондове и конкурентоспособност" в икономическото министерство.
  "Администрацията не може да осигури стабилен капацитет за усвояване на технически ресурс. В нея се обучават млади хора, които после отиват в банки, консултантски фирми и неправителствени организации. Министър Добрев завари заплати от 433 лв. в управляващия орган. Как да бъдат привлечени специалисти при такива заплати", пита Гератлиев.
  Според Кирил Величков, ръководител на управление "Европейски проекти и финансови институции" в Сибанк, проектите няма да се оскъпят, ако банките участват в одобряването им. Проблемът за финансирането от страна на банките е недостатъчното обезпечение, особено за стартиращите фирми, смята той.
  "Предложение банките да участват в одобрението на европроектите бе направено от Асоциацията на българските банки още през 2009 г. Конкретно предложихме банките да разглеждат проекта за кредитиране и да издават нещо като сертификат на клиента, че начинанието може да се финансира.
  След одобрението на самия проект той щеше да се връща в банката, за да си получи кредита. Надяваме се тази идея да се реализира през новия програмен период", коментира пред "Труд" Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

  Линк

Назад