Назад

Инвеститори от страни с високи данъци оглеждат България


 • Инвеститори от страни с високи данъци оглеждат България


   

  Всяка четвърта фирма чака влошаване на бизнес климата
  Вяра ПОРЯЗОВА , 21 Ноември 2012; 10:31 Видяна 76 пъти, 1 коментара
   
  Инвеститори от страни с високи данъци оглеждат България
   
  Масов песимизъм обхвана българския бизнес. Мениджърите на всяка четвърта фирма у нас очакват през 2013 година намаляване на приходите от продажби, свиване на инвестициите и заетостта и влошаване на бизнес климата като цяло. Това показва редовното годишно изследване “Европейски икономически преглед” на Европалати - Асоциацията на търговско-промишлените палати в Европа. Само година по-рано песимистите сред родните предприемачи са били едва 9 на сто от всички анкетирани.
   
  Смяната в настроенията се дължи, от една страна, на отрезвяването на икономиката, а от друга - на рязкото влошаване на ситуацията в Гърция, която е основен търговски партньор на България, обясни при представянето на данните икономистът Олга Чугунова от Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Тревожно е, че повечето държави от Европейския съюз очакват сериозно влошаване на икономическата среда. Затова фирмите ни трябва да търсят пазари в страни с икономически растеж, като арабските страни, Индия, Китай и държавите от Далечния изток, посочи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Наблюдава се още интерес на френски и гръцки инвеститори към България, защото там вече са въведени по-високи  данъци, даде още една тенденция Симеонов.
   
  Проучването на Европалати е проведено сред 26 държави от Европа и е обхванало 631 фирми от България. Оптимистично настроените мениджъри съставляват около 40 на сто от анкетираните, но година по-рано те са били над 57%. Останалите 37 на сто от проучваните фирми не очакват промяна в бизнес климата. Близо една четвърт от анкетираните очакват намаление на инвестициите, а 48% предполагат, че те ще се запазят на сегашните нива. Нашият бизнес обаче е почти единодушен, че догодина ще се влоши показателят заетост. Безработицата ще обхване предимно нискоквалифицираните работници и служители. Оптимисти за наемане на нова работна ръка са едва 18 %
  .
  Като цяло в Европа настроенията на  индустрията също са песимистични, сочи анализът. Изключения правят няколко държави, които планират ръст в експорта и очакват така да тушират кризата и да реализират скромен икономически растеж.

  Линк

Назад