Назад

Квалифицираните служители се радват на високи заплати догодина


 • Квалифицираните служители се радват на високи заплати догодина


   

  Заплатите на квалифицираните служители у нас ще започнат да растат още от другата година. Въпреки свиването на търговията и инвестициите, а оттам и на заетостта, работодателите ще трябва да вдигнат възнагражденията, за да не загубят най-добрите си работници, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).  

  Средната заплата на заетите в частния сектор продължава да расте и заради очакванията да паднат пречките пред българските работниците за доста страни в Европейския съюз, смята председателят на палатата Цветан Симеонов. 

  Все още десет европейски страни членки налагат ограничения за българските и румънски работници. Според договорите за присъединяване обаче, преходният период ще приключи в края на 2013 г.

  Ако работодателите искат да задържат добрите работници, ще трябва да увеличат заплатите. Така постепенно, по естествен начин, ще стане приближаването на заплатите в България и в страните от Европейския съюз, смята Симеонов.

  В някои сектори като информационните технологии заплащането на служителите много надминава средните нива за страната. Тази тенденци ще се изостри през следващата година, смятат от търговско-промишлената палата.

  Вчера (20 ноември) БТПП представи проучване, според което икономическото положение в Европа и догодина няма да е розово. Въпреки това българските фирми остават оптимисти.


  Линк

Назад