Назад

Бизнесът с песимистични нагласи за следващата година


 • Бизнесът с песимистични нагласи за следващата година


   

  Очакванията на българския бизнес за 2013 година са песимистични, показва проучване на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати. По-голямата част от фирмите у нас прогнозират, че бизнес климатът ще се влоши. Също така много от тях очакват по-ниски приходи от търговия, както в страната, така и зад граница. Според председателя на БТПП Цветан Симеонов все пак България има доста добри перспективи за търговия в чужбина в сравнение с други държави членки на Европейския съюз. Фирмите очакват намаляване на броя на заетите, както и на инвестициите, които ще направят през 2013 година.
   
  Не само българските, но и европейските фирми очакват неблагоприятни условия за бизнеса през 2013 г., каза Цветан Симеонов. По думите му периодът на дестабилизация на фирмите продължава и ще продължи и през 2013 година, бизнес климатът у нас ще бъде на исторически минимум, прогнозира той. Очакванията на фирмите за бизнес климата догодина са доста по-негативни от други години, обясни още Симеонов. „В страните, които са основни търговски партньори на България, очакванията не са много високи, така че ние не можем да разчитаме помощта и тласъкът за българската икономика да дойде от Европейския съюз", каза Симеонов.
   
  Вероятно предприятията у нас ще разчитат на европейските програми, за да наемат служители, предположи той. Според него това леко е завишило очакванията за по-нисък процент на безработицата сред бизнеса. Симеонов обаче напомни намеренията на управляващите минималната заплата догодина да бъде увеличена с 20 лева до 310 лева и допълни, че винаги при ръст на минималната заплата се е повишавало нивото на безработицата и то в най-нискоквалифицирания сегмент на работната сила. По отношение на инвестициите по-малък брой фирми очакват увеличаване, а по-голяма част – спад, като резултат от нагласите, че компаниите ще имат загуби и няма да могат да си позволят инвестиции и не само няма да успеят да запазят нивото им, но ще направят регрес по този показател.
   
  Според Цветанов страната ни има възможност да увеличи приходите от страни извън Европейския съюз, като от Япония например.
   

  Линк

Назад