Назад

Представителите на бизнеса са умерени оптимисти за 2013 г.


 • Представителите на бизнеса са умерени оптимисти за 2013 г.


   

  Оптимизмът на родния бизнес тази година е по-умерен, отколкото е бил миналата. Близо 40% от българските компании прогнозират, че бизнес климатът догодина ще се подобри, 23,5% смятат, че ще се влоши, а 37% - че ще остане същия като тази година. Това показва проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), представено от председателя ѝ Цветан Симеонов днес.
   
  Същевременно очакванията на основните ни европейски партньори не са много високи. "Това означава, че тласъкът на икономиката ни няма да дойде от ЕС, а от трети страни", коментира Симеонов.
   
  Бизнес климатът в ЕС ще остане на исторически минимум и догодина. Въпреки че икономическото положение в Европа няма да е розово през 2013 г., родните фирми са оптимисти в прогнозите си. Това стана ясно още по време на днешното събитие, информира iNews.bg.
   
  40% от българските фирми очакват приходите им да се увеличат, 16% - да намалеят, а 44% посочват, че ще останат като тазгодишните. Този показател нарежда българските фирми на седмо място в Европейския съюз.
   
  "С увеличението на минималната работна заплата догодина заетостта ще намалее - това е доказано през годините", каза председателят на БТПП. Въпреки това само 14,7% от българските фирми очакват намаляване на заетостта, 18% прогнозират увеличаване, а според 67,2% тя ще остане същата.
   
  Минималната работна заплата ще бъде увеличена от 290 лв. на 310 лв. от началото на следващата година. Определен е и съответният нов размер на минималната часова работна заплата – 1,85 лв. на час. Това съобщиха от правителствената информационна служба преди няколко седмици. При определянето на новия размер на минималната работна заплата са отчетени реалните параметри на макроикономическата среда, възможностите на държавния бюджет и на фирмените финанси, както и възможностите за разкриване на нови работни места.

  Линк

Назад