Назад

БТПП: Бизнесът губи увереност за следващата година, но остава оптимистичен


 • БТПП: Бизнесът губи увереност за следващата година, но остава оптимистичен


   

  Бизнесът в България остава с по-скоро положителни очаквания за развитието на икономиката догодина. По този показател попадаме на осмо място в рамките на Европейския съюз, където като цяло преобладават очакванията за още загуби и икономически трудности през 2013 г. Въпреки това българският бизнес е намалил оптимизма си спрямо миналата година и вече около половината фирми прогнозират застой на приходите, заетостта и инвестициите в страната ни. 
   
  Това показват резултатите от изследването за очакванията на бизнеса в Европа и в България през 2013 г., което се провежда за 20-а поредна година от Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати в 26 европейски страни. Тази година в проучването са се включили общо 53 хиляди фирми, като 631 от тях са от България - близо 400 от промишлеността, и 233 в сферата на услугите. Резултатите бяха представени от председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов.
   
  Износът за чужди пазари е шансът за ЕС и България да се тушират ефектите от кризата, каза Симеонов. По този показател обаче българските фирми са по-песимистични спрямо предходната година. С 16.7 процентни пункта до почти 50% се е увеличил делът на работодателите, които мислят, че приходите от изнесени стоки, ще останат същите като тазгодишните.
   
  По отношение на чуждестранните инвестиции настроенията остават почти непроменени. Леко е нараснала групата на тези, които очакват чуждите пари в страната ни да намалеят, като техният дял е вече почти една четвърт от всички. Въпреки това Симеонов коментира, че изгледи за повече и по-значителни инвестиции в страната ни през 2013 г. има. По думите му можем да очакваме все повече инвестиции от Азия, например от Индия и Япония. Той сподели за среща с нов потенциален играч на пазара на изнесените услуги у нас, която се е провела вчера. 
   
  Друг лек спад на оптимизма се отчита и при очакванията за приходи от търговия в страната. От 56% през 2011 г. делът на работодателите, които очакват ръст на приходите през следващата година, е паднал на 40%. Песимистите обаче са се увеличили незначително, а най-много се е увеличила групата на тези, които очакват стагнация.
   
  Подобна е картината и в прогнозите за нивата на заетост в България догодина. Най-много работодатели - над две трети - очакват делът на работещите у нас да остане същия.
   
  Традиционно България е сред най-оптимистичните държави в Европа в това изследване, но тази година картината като цяло не е розова, коментира председателят на БТПП. Европейският бизнес не предвижда да тръгне напред догодина - така могат да се обобщят резултатите, каза Симеонов. Най-големите песимисти в момента в Европа са Кипър, Словения и Испания, където мнозинството от работодателите прогнозират загуби и спад по всички показатели. 

  Линк

Назад