Назад

Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев


 • Няма опасност от газова криза, успокоява Добрев


   

  Няма никаква опасност от повторение на газова криза от 2009-а година, тъй като до четвъртък на обяд ще бъде сключен новия договор за доставка на газ. Така на извънреден брифинг икономическият министър Делян Добрев коментира изказването на Меглена Кунева, според която страната ни е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза.
   
  Проектът “Южен поток” и новият газов договор, който трябва да влезе в сила от януари, са били обсъдени на днешното извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност. Въпреки че двата проекта принципно не са свързани, и министърът, и представителите на индустрията са убедени, че България може да използва обвързването си с “Южен поток”, за да договори по-изгодни цени за газа.
   
  „В международен план е доказано, че подобни проекти са основание за преговори с доставчика и договаряне в дългосрочен план на по-ниски цени, защото “Южен поток” е дългосрочен проект“, заяви Васил Тодоров, който представлява БТПП в създадения през май Пакт за индустриална стабилност.
   
  „Проектът Южен поток е много важен за България, тъй като той в ситуация на много сериозна икономическа криза ще донесе на страната сериозен ресурс, ще се откриват работни места и поминък“, добави и представителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Сега е моментът да се преговаря с руснаците и да се търси по-добра цена, при положение че се договаря толкова важен проект“, добави още той.
   
  „Преговорите с руската страна продължават и през следващите два дни до четвъртък на обяд, когато се очаква да бъдат подписани договорът за доставка на газ и окончателното инвестиционно решение за проекта Южен поток, каза Добрев.
   
  Министърът коментира и изказване на говорителя на руския газов гигант „Газпром“ Сергей Куприянов, според който отстъпките в цената са договорени.
   

  Линк

Назад