Назад

Делян Добрев: Няма да има повторение на газовата криза


 • Делян Добрев: Няма да има повторение на газовата криза


   

  Няма никаква опасност от повторение на газова криза от 2009-а година, тъй като до четвъртък на обяд ще бъде сключен новия договор за доставка на газ. По този начин на извънреден брифинг министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира изказване на Меглена Кунева, според която страната ни е изправена пред опасността от повтаряне на газовата криза.
   
  Проектът Южен поток и новият газов договор, който трябва да влезе в сила от януари, са били обсъдени на днешното извънредно заседание на Пакта за индустриална стабилност. Въпреки че двата проекта принципно не са свързани, и министърът, и представителите на индустрията са убедени, че България може да използва обвързването си с Южен поток, за да договори по-изгодни цени за газа.
   
  „В международен план е доказано, че подобни проекти са основание за преговори с доставчика и договаряне в дългосрочен план на по-ниски цени, защото Южен поток е дългосрочен проект“, заяви Васил Тодоров, който представлява БТПП в създадения през май Пакт за индустриална стабилност.
   
  „Проектът Южен поток е много важен за България, тъй като той в ситуация на много сериозна икономическа криза ще донесе на страната сериозен ресурс, ще се откриват работни места и поминък“, добави и представителят на КРИБ Кирил Домусчиев. „Сега е моментът да се преговаря с руснаците и да се търси по-добра цена, при положение, че се договаря толкова важен проект“, добави още той.
   
  „Преговорите с руската страна продължават и през следващите два дни до четвъртък на обяд, когато се очаква да бъдат подписани договорът за доставка на газ и окончателното инвестиционно решение за проекта Южен поток, каза Добрев.
   
  Министърът коментира и изказване на говорителя на руския газов гигант „Газпром“ Сергей Куприянов, според който отстъпките в цената са договорени отдавна, а в момента София и Москва разговарят само по „процедурни въпроси“. „Договорени са само цените до края на годината и те са с 11% по-ниски от предишните, като влязоха в сила със задна дата от април“, поясни Добрев.
   
  „Това, в което сме сигурни, е че най-малкото ще ползваме получената вече отстъпка от 11 процента в цената за тази година, но продължаваме да преговаряме за по-добри условия,“ каза още той.
   
  В хранилището в Чирен в момента има нагнетени 380 млн. куб. метра газ и дневно оттам можем да черпим по 4 млн. куб. метра, така че там газ има за поне 90 дни, коментира още министърът във връзка с изказването на Кунева. По-рано днес лидерът на "България на гражданите" заяви, че българската индустрия може да остане без газ от януари, защото липсва подписан договор за доставки на синьо гориво от началото на следващата година. Според нея има "извиване на ръце" - или България да подпише за Южен поток, или няма да има договор за газ.
   
  Министър Добрев обаче е убеден, че новият договор за доставка ще е по-изгоден за България от сега действащия и затова не е нужно да се нагнетява повече газ в хранилището в Чирен на по-високите в момента цени.
   
  Освен това страната ни нямало да загуби средства от доставките на газ, защото договорът за транзит на газ от Русия през България е действащ до 2030 г. и приходите от него няма да бъдат загубени, дори и да се смени входната точка на транзита. „Ако цената на транзита по Южен поток е по-ниска, то България ще бъде компенсирана, така че приходите да не са по-ниски“, коментира икономическият министър.
   
  В момента страната ни получава по 157 млн. лева на година от транзитни такси.
   
  Договорът за доставка на природен газ ще бъде шестгодишен и това ще е напълно достатъчно, защото след това за страната ни ще има и други варианти, като най-перспективен е добивът на собствен газ от блока "Хан Аспарух" в Черно море, коментира още министърът.
   
  В момента страната ни доставя природен газ на средна цена от 478 долара за 1 000 кубически метра, след като договори отстъпка от 11%. Заради намалението на цената страната ни ще спести около 70 млн. долара до края на годината.
   
  Сега България продължава да получава газа чрез три фирми посредници - „Газпромекпорт“, „Овергаз“ и „Винтерсхал“. Според Добрев обаче въпросът за отпадането на посредниците е почти решен.
   
  По статията работиха: автор Бойчо Попов, редактор Миглена Иванова

   


  Линк

Назад