Назад

Завърши първия ден от Българо-йорданския бизнес форум


 • Завърши първия ден от Българо-йорданския бизнес форум


   

  Утре /08.11.2012/ представителите на йорданската делегация ще посетят изложението "Интерфуд и дринк" /Inter Food and Drink/ в Интер Експо Център.

   

  Днес в Българската търговско-промишлена палата(БТПП) се проведе Българо-йордански бизнес форум, организиран съвместно с Йорданската корпорация за развитие на бизнеса /JEDCO/ и Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и е част от мисията на JEDCO за запознаване с хранителния сектор в България, стана ясно от официалната електронна страница на БТПП.

   

  Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри форума и приветства гостите, благодари за проявения интерес и подчерта, че хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство са едни от водещите сектори в икономиката на България. Г-н Заид Ал-Нсоур, представител на JEDCO по въпросите на маркетинг интелигентността, поздрави присъстващите и благодари на БТПП за организацията на форума. Д-р Ал-Бармауи, почетен консул на Йордания в България, председател на Българо-йорданска камара за икономическо сътрудничество, също приветства участниците и пожела ползотвoрна и успешна работа.

   

   

  Събитието продължи с презентациите на гост–лекторите на форума. Г-н Илия Деков, гл. експерт към Дирекция „Външноикономическа политика“ към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, представи търговско-икономическите отношения между България и Йордания и подчерта, че се наблюдава нарастващ интерес за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни. Г-жа Мариана Маринова – началник отдел в Дирекция „Стратегическо планиране” към Министерството на земеделието и храните, запозна участниците с особеностите на сектор селско стопанство в България. Тя представи тенденциите в развитието на отрасъла, статистика и особености на местния пазар, както и обмена на стоки от хранителния сектор между България и Йордания.

   

   

  Д-р Валерия Ерменкова от Българска агенция по безопасност на храните запозна йорданските участници във форума с особеностите и изискванията на местния пазар на хранителни стоки – начин на контрол, критерии за навлизане на пазара в България, изисквания за качество.

   

   

  След запознаване с характеристиките на секторите хранително-вкусова промишленост и селско стопанство в България, участниците имаха възможност да участват в предварително организирани двустранни срещи. Близо 40 фирми се възползваха от възможността да открият нови партньори.

   


  Линк

Назад